Здраве & Фитнес : Здраве22 ФЕВРУАРИ 2018

Солариумът е толкова вреден, колкото и цигарите

5 бича на съвремието, които са по-опасни от пушенето, а не говорим достатъчно за това

За огромната вреда от цигарите знаят дори и децата. Съвременният начин на живот обаче крие и други рискове за здравето – също толкова сериозни, колкото е пушенето.

Кои са те и защо за толкова опасни? Ето какво говорят научните факти.

Самотата
Социалната изолация е една от най-страшните епидемии на модерните общества. Животът в големите градове, все по-дългото работно време и все по-продължителното ровене в телефоните ни кара да изоставяме контактите с близките и приятелите си и да занемаряваме общуването в семейството. А това има ужасяващи последствия – доказано е, че самотата се равнява на това да пушиш по 15 цигари на ден. Кои жени се съвземат по-бързо след раздяла?

Заседяването
Заседналият начин на живот увеличава риска от рак на дебелото черво и на белите дробове. Това, уви, е само една от вредите за здравето. Хората, които ежедневно прекарват много време на бюро, на дивана вкъщи и ровейки в телефона си, са по-застрашени от напълняване и сърдечни проблеми и са по-малко устойчиви на стрес.

Недостигът на сън
През 2015 г. професорът на Световната здравна организация Валери Гафаров предупреждава, че недоспиването повишава риска от инфаркт в същата степен, както и цигарите. Още по темата: Щастието се крепи на секса и добрия сън

Лошата храна
Говорим по-специално за захарта, преработените храни и “лошите” мазнини. През 2016 г. проучване доказва, че този начин на хранене води до преждевременна смърт повече хора, отколкото активното пушене, наркотиците и сексът без предпазни средства. Лесно и полезно е да бъдеш флекситарианец

Солариумът
Само в Щатите той причинява над 400 000 нови случая на рак на кожата годишно. UVA и UVB лъчението в солариумите е поне толкова силно, колкото това на Слънцето, а често и по-силно. То е особено опасно за хората със светъл тип кожа.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве19 ФЕВРУАРИ 2020

5 начина да се заредим с енергия и тонус сутрин

Няколко нетрадиционни начина да направим сутрешната си рутина по-ползотворна

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка

Здраве08 ФЕВРУАРИ 2020

Забравете за безсънието с помощта на... розов шум

Вероятно сте чували за белия шум, но той дори не е най-ефективният начин да се преборим с безсънието