Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Пролетта е най-добрата възможност да започнем диета, според експертите, тъй като можем да включим в нея сезонни плодове и зеленчуци.

Нека видим заедно защо е важно да избираме правилните хранителни продукти, кои са те, защо трябва да бъдат с ниско съдържание на калории и същевременно да насърчават загубата на теглото.

Любимите ягоди

Проучване установява, че хората, които ядат допълнително по около 8 грама фибри на всеки 1000 калории на ден, отслабват. И обратно, жените, които намалят приема си на фибри, наддават килограми.

Една чаша ягоди съдържа 3 грама фибри и повече от препоръчителната дневна доза витамин С, антиоксидант, който помага за стягането на кожата чрез подобряване на нивата на колаген и еластин.

Любимите ягоди

Фотография: Pexels.com

Боровинки

Пълни с витамини и минерали като С, К и манган, боровинките са добре известни с високото съдържание на фибри и подобряват значително мозъчната ни дейност.

Високото съдържание на витамини и фибри е съчетано с ниско съдържание на калории, което ги превръща в един от най-подходящите за консумиране пролетни плодове.

Боровинки

Фотография: Pexels.com

Гъби

Те имат същата хранителна стойност като месото, без да съдържат много калории, а освен това имат нулево съдържание на мазнини.

Едновременното наличие на растителни фибри и протеини ни държи сити за по-дълго време, намалявайки необходимото количество храна, която да консумираме през останалата част от деня.

Гъби

Фотография: Pexels.com

Цвекло

Цвеклото, както добре знаем, е известно с високото си съдържание на вода, фибри, фолиева киселина, желязо и ниско съдържание на калории, които са полезни в процеса на отслабване, тъй като се борят с трудностите, контролират апетита и стимулират тялото.

Цвеклото може да се консумира сурово или варено, на салати, на сок или печено на фурна. Хубаво е да добавяме зехтин, когато го консумираме, за да активираме антиоксидантните му свойства.

Цвекло

Фотография: Pexels.com

Репички

Те съдържат голямо количество вода и малко калории, като същевременно са изключително засищащи. Можем да ги консумираме сурови в салата, да ги добавяме в нашия сандвич или дори да ги печем на фурна, приготвяйки си домашен хумус.

Репички

Фотография: Pexels.com

Половин чаша репички съдържа 1 грам фибри, които помагат много при отслабване. Освен това те са подходящи и за понижаване нивата на холестерол в организма ни. Червената ряпа помага при лечението на жълтеница и намалява риска от диабет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Помагат ли ни млечните продукти за отслабване?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диетата на Бионсе с гарантиран успех
Диети12 ЮЛИ 2022

Диетата на Бионсе с гарантиран успех

След раждането на близнаците, Queen Bey се подлага на стриктна диета, за да се върне отново на сцената.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.

Диетата за бързо отслабване, която измести средиземноморската
Диети27 МАРТ 2022

Храните, които помагат на сърцето ни

Похапвайте тези храни, за да се радвате на здраво сърце.

С какво да се храним за бюджетна, но здравословна диета
Диети25 МАРТ 2022

С какво да се храним за бюджетна, но здравословна диета

Няколко идеи за диетични, но достъпни храни