Пролетта е най-добрата възможност да започнем диета, според експертите, тъй като можем да включим в нея сезонни плодове и зеленчуци.
Нека видим заедно защо е важно да избираме правилните хранителни продукти, кои са те, защо трябва да бъдат с ниско съдържание на калории и същевременно да насърчават загубата на теглото.
Любимите ягоди
Проучване установява, че хората, които ядат допълнително по около 8 грама фибри на всеки 1000 калории на ден, отслабват. И обратно, жените, които намалят приема си на фибри, наддават килограми.
Една чаша ягоди съдържа 3 грама фибри и повече от препоръчителната дневна доза витамин С, антиоксидант, който помага за стягането на кожата чрез подобряване на нивата на колаген и еластин.
Фотография: Pexels.com
Боровинки
Пълни с витамини и минерали като С, К и манган, боровинките са добре известни с високото съдържание на фибри и подобряват значително мозъчната ни дейност.
Високото съдържание на витамини и фибри е съчетано с ниско съдържание на калории, което ги превръща в един от най-подходящите за консумиране пролетни плодове.
Фотография: Pexels.com
Гъби
Те имат същата хранителна стойност като месото, без да съдържат много калории, а освен това имат нулево съдържание на мазнини.
Едновременното наличие на растителни фибри и протеини ни държи сити за по-дълго време, намалявайки необходимото количество храна, която да консумираме през останалата част от деня.
Фотография: Pexels.com
Цвекло
Цвеклото, както добре знаем, е известно с високото си съдържание на вода, фибри, фолиева киселина, желязо и ниско съдържание на калории, които са полезни в процеса на отслабване, тъй като се борят с трудностите, контролират апетита и стимулират тялото.
Цвеклото може да се консумира сурово или варено, на салати, на сок или печено на фурна. Хубаво е да добавяме зехтин, когато го консумираме, за да активираме антиоксидантните му свойства.
Фотография: Pexels.com
Репички
Те съдържат голямо количество вода и малко калории, като същевременно са изключително засищащи. Можем да ги консумираме сурови в салата, да ги добавяме в нашия сандвич или дори да ги печем на фурна, приготвяйки си домашен хумус.
Фотография: Pexels.com
Половин чаша репички съдържа 1 грам фибри, които помагат много при отслабване. Освен това те са подходящи и за понижаване нивата на холестерол в организма ни. Червената ряпа помага при лечението на жълтеница и намалява риска от диабет.
ВИЖТЕ ОЩЕ: Помагат ли ни млечните продукти за отслабване?