Прекомерният сън вреден ли е за здравето?

Сънят, повече от 8 часа на ден, не е здравословен навик. Лекарите ни обясняват защо.

Въпреки че няма съмнение, че липсата на сън вреди изключително много на тялото ни, твърде многото сън със сигурност не е здравословен. Толкова много се коментират негативните ефекти от безсънието и като цяло от недоспиването. Затова е уместно да се запитаме обратното: Твърде многото сън полезен ли е за тялото ни?

Ако се събуждаме уморени след десет часа сън, може би е време да си зададем въпросите: дали навиците ни са здравословни и дали тялото ни получава качествената почивка, от която се нуждае?

Лекари обясняват какво трябва да знаем за съня.

Лекари обясняват какво трябва да знаем за съня.

Фотография: Pexels.com

Какво може да причини прекомерният сън на тялото ни?

Да започнем с това, какво се има предвид под „спане“? Осем часа е нормалното време за почивка за възрастен, а всичко над десет часа изисква преосмисляне на навиците ни.

Като цяло, когато говорим за сън, трябва да можем да правим разлика между REM и не-REM сън, първият от които се отнася до състояние на дълбок сън, в което мозъкът е активен и преживява запомнящи се сънища.

Какво може да причини прекомерният сън на тялото ни?

Фотография: Pexels.com

„Когато спим твърде много, продължителността на REM съня се увеличава. Тъй като скоростта на метаболизма на мозъка по време на такъв сън е по-висока, отколкото когато сме будни. Ние използваме повече енергия и не се събуждаме освежени, въпреки продължителния сън“, коментират професионалисти в областта.

Но умората е само върхът на айсберга. Всъщност сънят повече от десет часа на ден може да бъде признак на хиперсомния. Това състояние на прекомерна сънливост през деня може да бъде причинено от множество фактори, вариращи от дефицит на витамин В12 до прекъсване на съня през нощта. Медицински състояния като сънна апнея, безсъние и затлъстяване също могат да допринесат за хиперсомния.

Но умората е само върхът на айсберга. Всъщност сънят повече от десет часа на ден може да бъде признак на хиперсомния.

Фотография: Pexels.com

Как да си осигурим качествен сън всяка нощ?

Ако липсата на сън вреди на тялото ни, то твърде многото сън също няма да ни помогне. За да си осигурим качествена нощна почивка, лекарите препоръчват да се възприемат техники за т.нар. хигиена на съня, вариращи от спане в тиха, тъмна среда до намаляване на времето пред екрана два часа преди лягане.

Как да си осигурим качествен сън всяка нощ?

Фотография: Pexels.com

Избягването на съня през деня също може да бъде от съществено значение за подобряване на качеството на REM съня през нощта,  както и намаляването на напитките на основата на кофеин след 18 ч.

И за финал, полезно би било да си водим дневник на съня, за да наблюдаваме неговата продължителност и качество. По този начин ще се уверим, че се събуждаме бодри и пълни с енергия всяка сутрин.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Какви са ползите от пиенето на чай?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона
Диети17 МАРТ 2023

Най-полезните плодове и зеленчуци за сезона

С наближаването на лятото все по-интензивно започваме да мислим за излишните килограми, от които трябва да се лишим през следващите два до три месеца.

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.