Как тренировките ни правят по-умни

Здраво тяло, здрав ум

Според множество проучвания уседналият начин на живот се отразява на интелигентността. Затова и хората, които редовно спортуват често са по-умни.

Оказва се, че тренировките не са полезни само за здравето ни, но и за интелигентността ни. Проучвания показват, че хората, които водят активен начин на живот, често се оказват по-умни от останалите.  Ето защо:

Мозъкът се обогатява с кислород

Когато тренираме, дишаме по-дълбоко и по-правилно. Това позволява на мозъка ни да се обогати с кислород, което подобрява неговата дейност. И по-точно кислородът изпълва предните части на мозъка, които са асоциирани с вземането на решения и запомнянето, доказа проучване от “Psychophysiology”. 

Силовите тренировки подобряват концентрацията

Силовите тренировки, когато ги правим по правилния начин, изискват високо съсредоточаване. Трябва да мислиш за позата си и изпълняването на упражнението. Фитнес журналът “Applied Physiology” изследва 100 човека и дейността на мозъка им, когато изпълняват силови тренировки. Оказа се, че този тип физическа активност, практикувана често в дълъг период от време, се отразява върху начина на мислене и концентриране.

Повишава се продуктивността

Вероятно и вие сте забелязали, че в дните, в които тренирате, се чувстват по-продуктивни и готови да свършите милион задачи. След тренировка сме по-енергични и мотивирани, затова успяваме да повишим продуктивността си с 23%, според проучването на “International Journal of Workplace Health Management“.

Кардиото подобрява паметта

Друго интересно проучване е това на “Learning and Memory”. Те откриват, че хората учат нов език с до 10% по-бързо, след като са приключили високо интензивна тренировка. Това е така, защото тогава мозъкът синтезира протеин, който помага за развитието и оцеляването на мозъчни неврони и това подобрява възможностите ни да запомняме.

Гъбите – важен източник на витамини и пребиотици

Наръчник за тренировките навън през лятото

Срамувам се да тренирам във фитнес салон – какво да правя?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве18 ЮЛИ 2019

Най-лесният начин да имаме по-дълъг живот

Едно упражнение намалява риска от рак и сърдечни проблеми

Здраве17 ЮЛИ 2019

Елиминиращата диета е най-добрият начин да се справим с подуването

Диетите може да послужат за много повече от просто подобрение на фигурата

Здраве16 ЮЛИ 2019

Кои храни са позволени преди лягане?

Ето кои храни се отразяват най-добре на тялото ни преди лягане

Здраве12 ЮЛИ 2019

6 мита за храната, на които да не вярвате

Салатата без мазнини не е по-здравословна и още