Срамувам се да тренирам във фитнес салон – какво да правя?

Проучване показва, че 65% от жените избягват да тренират във фитнес салони, защото се страхуват да не ги обсъждат.

Ако избягватe тренировките във фитнес салон само заради страха от това какво ще кажат за вас, не сте единствената. Ето как да го преодолеете.

Много от жените избират да тренират от вкъщи, където често правят еднотипни тренировки с прекалено малко оборудване, защото се страхуват да стъпят във фитнес салон.

Мисли като “какво ще си кажат за мен, може да не правя упражненията правилно, сигурно ми се смеят” само ни спират по пътя към успеха. Затова и трябва да се опитаме да се преборим с тях.

Изследване в Америка от Fitrated, платформа за фитнес оборудване, попита 1000 мъже и жени, любители на фитнеса по въпроса. Оказва се, че 65% от жените избягват да ходят във фитнес салоните за тренировка, докато при мъжете само 36%  се чувстват така.

Когато социолозите попитали жените защо се срамуват да отидат във фитнеса, те казват, че 55% се страхуват, че не изглеждат достатъчно слаби и стегнати, за да се покажат във фитнеса, 49% пък се притесняват от избора на облеклото си, а 25% не искат да бъдат стериотипизирани.

12 вида планк упражнения, които тренират цялото тяло

Този страх, обаче, единствено ни вреди. Всъщност в повечето случаи хората са фокусирани върху собствената си тренировка и не се замислят толкова за другите. Дори и да го правят най-често е придружено с респект към другия, защото е избрал да се погрижи за себе си.

Ако искате да преодолеете този страх, има няколко неща, които можете да направите:

1. Пригответе си план

Когато предварително сте решили какво ще правите и в какво количество, няма да се лутате из фитнеса, чудейки се какво да тренирате. Това ще се отрази на самочувствието ви и така ще намали притеснението.

Подходящият спорт според дневната ви рутина

2. Проверете правилният начин за изпълняване на упражнението

Знаейки, че извършвате правилно упражненията и няма за какво да ви съдят, ще се чувствате много по-комфортно да тренирате във фитнес салон.

3. Малки стъпки

Няма нищо лошо в началото да наемете личен инструктор, който да следи как се справяте с тренировката, ако това ще ви накара да се чувствате по-комфортно. След като научите главните неща, ще придобиете повече самочувствие и занапред няма да се притеснявате.

4. Не позволявайте да ви карат да се чувствате зле

Ако все пак някой реши да ви каже нещо или да потърси друг начин да ви съди, не свеждайте глава. Уведомете човека, който ви притеснява, че такъв начин на държание не ви харесва, ако това не проработи – кажете какво ви притеснява на инструкторите във фитнеса. Те ще изберат най-подходящият начин да се справят с проблема.

Сутрешната тренировка подобрява целия ден

Бързо стягане с тренировките Табата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ФИТНЕС

Фитнес11 ДЕКЕМВРИ 2019

Само с две упражнения тренираме цялото тяло

Допълнителен бонус -  можем да ги правим дори у дома. 

Фитнес06 ДЕКЕМВРИ 2019

Фитнесът на Дуа Липа е микс от много разнообразни тренировки

Певицата редува пилатес, бокс, йога, спининг и HIIT

Фитнес03 ДЕКЕМВРИ 2019

Кардио упражнения, вдъхновени от бокса за бързо отслабване

Пробвайте любимия начин за трениране на Бела Хадид и Адриана Лима

Фитнес30 НОЕМВРИ 2019

Защо екстровертите по-бързо влизат във форма

Няколко са причините по-затворените дами да не могат да постигнат мечтаните килограми