Детокс с активен въглен – да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

През последните месеци се разпространи тренда за използване на активен въглен в готвенето или директното приемане на капсули с цел детокс на тялото.

Как започна? По начало активният въглен има свойство да абсорбира повече от самото си тегло и затова се използва при натравяне за бързо изхвърляне на вредните вещества. От тази практика няколко диетолози решиха да изпробват свойствата на въглена и с цел детокс за отслабване. Малко по малко идеята за смесването на малки частици от активната съставка с различните напитки и ястия се хареса на много хора заради уникалния тъмен цвят, който придобива храна и така трендът започна.

Но всъщност помага ли въгленът за отслабването и пречистването на организма?

С тази практика има много въпросителни всъщност.  Понеже специалистите не се ангажират с проучване на начините за детоксиниране на тялото, защото това е спорна тема в уелнес сферата, знаем много малко за това какво наистина се случва, когато приемем въглен. Какъв е дългосрочният ефект е още по-трудно за установяване.

Не сме сигурни и в какви количества трябва да го приемаме. Всички рецепти, които казват да сложим една чаена лъжичка въглен на прах в смутито си, например, само гадаят дали това е правилната дозировка.

Знаем само, че той наистина може да ви отърве от някои от токсините в тялото, но заедно с тях, въгленът ще изхвърли и много други вещества от организма ни. Той не подбира какъв е характерът на абсорбираните агенти, затова и може да ни лиши от голям процент от витамините и минералите в тялото ни.

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Още по-притеснителен е фактът, че според едно неофициална теория на диетолог, въгленът може да абсорбира и медикаментите, които сме приели. Според специалистът, активната съставка има способността да неутрализира ефекта на хапчета от всякакъв тип. Затова и предупреждава хората на силни медикаменти и жените, които използват контрацептиви, да не употребяват в никакви количества въглен.

Все пак вероятно ако въгленът се използва рядко, и то с цел декорация, а не толкова детокс, няма да е толкова вреден за здравето ни. Но въпреки това е важно да бъдем внимателни със съставката.

Лесни и свежи хапки до 150 калории

10 здравословни храни, които са и афродизиаци

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Енергийно зареждане в началото на новия сезон

Не падайте в плен на есенната умора - можете да се предпазите с тези няколко стъпки

Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2019

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден

Кои добавки да не забравяме и защо да наблегнем на тежестите

Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2019

Има ли връзка между щастието и красивото тяло?

Сбогувайте се едновременно със стреса и излишните килограми