Детокс с активен въглен – да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Детокс с активен въглен - да или не?

През последните месеци се разпространи тренда за използване на активен въглен в готвенето или директното приемане на капсули с цел детокс на тялото.

Как започна? По начало активният въглен има свойство да абсорбира повече от самото си тегло и затова се използва при натравяне за бързо изхвърляне на вредните вещества. От тази практика няколко диетолози решиха да изпробват свойствата на въглена и с цел детокс за отслабване. Малко по малко идеята за смесването на малки частици от активната съставка с различните напитки и ястия се хареса на много хора заради уникалния тъмен цвят, който придобива храна и така трендът започна.

Но всъщност помага ли въгленът за отслабването и пречистването на организма?

С тази практика има много въпросителни всъщност.  Понеже специалистите не се ангажират с проучване на начините за детоксиниране на тялото, защото това е спорна тема в уелнес сферата, знаем много малко за това какво наистина се случва, когато приемем въглен. Какъв е дългосрочният ефект е още по-трудно за установяване.

Детокс с активен въглен - да или не?

Не сме сигурни и в какви количества трябва да го приемаме. Всички рецепти, които казват да сложим една чаена лъжичка въглен на прах в смутито си, например, само гадаят дали това е правилната дозировка.

Знаем само, че той наистина може да ви отърве от някои от токсините в тялото, но заедно с тях, въгленът ще изхвърли и много други вещества от организма ни. Той не подбира какъв е характерът на абсорбираните агенти, затова и може да ни лиши от голям процент от витамините и минералите в тялото ни.

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Още по-притеснителен е фактът, че според едно неофициална теория на диетолог, въгленът може да абсорбира и медикаментите, които сме приели. Според специалистът, активната съставка има способността да неутрализира ефекта на хапчета от всякакъв тип. Затова и предупреждава хората на силни медикаменти и жените, които използват контрацептиви, да не употребяват в никакви количества въглен.

Все пак вероятно ако въгленът се използва рядко, и то с цел декорация, а не толкова детокс, няма да е толкова вреден за здравето ни. Но въпреки това е важно да бъдем внимателни със съставката.

Лесни и свежи хапки до 150 калории

10 здравословни храни, които са и афродизиаци

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Beach Diary: Банските на Емили Ратайковски
Здраве05 АВГУСТ 2020

Бием летните жеги с напитки на гладно

Шест идеи за разхлаждащи напитки

5 здравословни навика, които пречат
Здраве29 ЮЛИ 2020

Забавя ли ограничението на калориите стареенето? Ето какво казват експертите.

Последни проучвания твърдят, че ако намалим калориите можем да удължим живота си наполовина

Трябва ли да си водим дневници за храненето?
Здраве20 ЮЛИ 2020

Суперхраните, които всяка жена над 40 трябва да консумира

Включете тези храни в менюто си веднага след 40-ия рожден ден

Готов ли е организмът ви за есента?
Здраве16 ЮЛИ 2020

Системата, която ще ви помогне да се справите с умората

Опитен психолог и психотерапевт ни подсказва как да се погрижим за здравето на ума и тялото си