Любов от пръв поглед, има ли такова нещо наистина?

И доколко трябва да вярваме на историите тип “Ромео и Жулиета”

Любовта от пръв поглед е трудна за обяснение дори на тези, които твърдят, че са имали късмета да им се случи.

Но има ли наистина такова животно, или то се среща единствено в произведенията тип “Ромео и Жулиета”? Какво твърди науката по въпроса?

“Невровизуилизация на любовта” е името на интересно проучване на изследователят Стефани Какиопо, като нейният екип се заел със задачата да разбере какво точно се случва с мозъка ни, когато се влюбваме или изпитваме привличане към някой. Те установили, че цели 12 зони в мозъка ни работят в синхрон, за да осигурят хормоните и химикалите, отговорни за влюбването и всичко това се случва в рамките на 1/5 от секундата. Чувството е сходно с това, което следва от употребата на някои наркотици, предизвикващи еуфория. Невероятно, нали?

Как да подобрим сексуалния си живот според възрастта

Значението на думата “любов” е различно за всеки, но в днешно време учените я определят не само като първичен инстинкт и емоция, но и също като психологическо и емоционално състояние на мозъка, което има четири различни измерения: химия, познавателната способност, механизми на предпочитанията и стремеж да бъдем с любимия човек. 

 
Любов от пръв поглед, има ли такова нещо наистина?


Трудно и почти невъзможно е да се обясни какво точно се случва в мозъка на човек по време на феномена “любов от пръв поглед”, защото за тази цел трябва ученият да може да разгледа умствената активност в самия момент на влюбването. Въпреки това хипотезите за това кои точно зони на мозъка работят тогава не са трудни, но първо трябва да се разграничат тези, които отговарят за страстта и тези, които отговарят за любовта.

Сексуалното желание, изпитвано към някой, може да бъде дефинирано като увеличаване на честота и интензивността на сексуални мисли и фантазии. Страстта е първичен инстинкт, но и сложно психологическо състояние на мозъка, което, точно както дълбоката любов, има свои измерения: химия, познавателна способност и отговор на предпочитанията. Звучи ли ви познато? Да, те са абсолютно същите, като тези на любовта, само че вместо три, тя има четири, като последното е желанието да бъдеш с човека, към който изпитваш някакви чувства.

Връзката между секса и любимия ни стил музика

С други думи, това е основният белег, по който любовта се различава от страстта – стремежът наистина да бъдем с обекта на желанието ни. Начинът, по който протичат процесите, свързани със страстта и с любовта в мозъка предполага, че любовта произлиза от страстта, но с помощта на повече време, задълбочаване на връзката и чувствата към отсрещния човек, а и усложняване на отношенията помежду им.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ВРЪЗКИ & СЕКС

Доказано: Не е важно да сте красиви, за да правите хубав секс
Връзки & секс06 АПРИЛ 2022

Секс след раздялата - да си го позволим ли?

До какво води "една последна вечер заедно"?

Кой изневерява в Tinder
Връзки & секс25 МАРТ 2022

Кой изневерява в Tinder

Проучванията разкриха кой пол използва приложението по-често във връзка

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна
Връзки & секс18 МАРТ 2022

Тези три неща ще направят връзката ви по-силна

Щастието във връзката може да се постигне съвсем лесно, ако правите тези три неща

Най-важното качество, което ни прави привлекателни
Връзки & секс12 ФЕВРУАРИ 2022

Романтичните филми могат... да спасят връзката ви

Ако се чудите как да прекарате този Свети Валентин...