Здраве & Фитнес : Здраве24 НОЕМВРИ 2019

Пийте витамините си сутрин с мляко за максимален ефект

Учените разкриват няколко трика, с които да увеличим ползите от витамините

Ако взимате витамини, за да повишите имунитета си, тези съвети от докторите ще ви бъдат полезни.

През студените сезони всеки има нужда да си набавя витамините, от които тялото му се нуждае, за да се пребори по-лесно с настинките и гриповете, които дебнат на всяка крачка.

Но понякога не стига само да си взимаме суплементите всеки ден, а трябва да проявим малко допълнително внимание и върху начина, по който ги приемаме.

Например от голямо значение е кога и с какво ще приемем витамините. Повечето специалистите се съгласяват, че е най-добре да ги пием на закуска, по средата на храненето – така се абсорбират по-добре от организма и не дразнят стомаха.

Според проучване, проведено през 2015 година, хората, които са пиели витамин D, докато хапват закуска, богата на мазнини, отчитат 32% по-добри резултати.

Високият процент се дължи и на характера на витамин D. Той, както витамини А, Е и К, се разграждат с помощта на мазнини. Но за разлика от тях, витамин С и тези от В групата се абсорбират само с вода.

Трябва да обърнем внимание и как комбинираме суплементите. Някои витамини и минерали се допълват и постигат по-добри резултати, когато ги приемаме заедно. Други, обаче, си пречат и причиняват повече вреда.

Например витамин D, К и калции са подходящ микс за заздравяване на костната структура. Витамин С и желязото пък взаимно редоцират негативните си влияния, когато са поемани заедно. Но пък желязото и цинкът ще си пречат, ако ги пием едновременно.

Внимавайте и как комбинирате витамините с други медикаменти, защото по същия начин те могат да бъдат несъвместими. Същото се отнася и за някои храни и напитки – грейпфрута и кафето, например.

Добра идея би било да си направите изследвания да установите кои витамини наистина са ви нужни и кои не.

Витамините, от които децата ни се нуждаят

Недостиг на B витамини и магнезий ни карат да преяждаме

Не пренебрегвайте тези 4 симптома на недостиг на витамини

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ЯНУАРИ 2020

Пет супербилки за по-висок имунитет

В категорията суперхрани билките са най-ефективните

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?