Здраве & Фитнес : Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Според всички реклами на витамини, децата ни ще пораснат здрави единствено ако приемат хранителни добавки всеки ден. Но дали наистина е така?

С започването на училището, диетата на децата най-често страда, затова и повечето родители решават, че сега е добър момент да започнат да им дават допълнителна доза витамини чрез хранителните добавки. И наистина, със застудяването и промяната в сезоните, имунитета на подрастващите може да спадне.

Точно затова понякога докторите изписват в тази част от годината подобна допълнителна помощ за организма, дори и повечето проучвания да показват, че това невинаги е добра идея.

В един идеален свят, децата ни ще получават всички нужни нутриенти от диетата си и няма да се нуждаят от хранителни добавки. Но в истинския живот това рядко е истина. При нездравословните закуски в училище, забързаното ежедневие на родителите, които рядко готвят у дома, и милионите изкушения за децата в магазините те най-често се хранят с вредни храни, които никак не могат да набавят достатъчно витамини за растящия организъм.

Как да отгледаме щастливи деца

Всъщност на децата не им трябва много – те се нуждаят от много по-малко витамини от възрастните хора, но това минимално количество е изключително важно. При дефицит на нутриенти от какъвто и да е тип, много по-лесно може да се появят затруднения със здравето и растежа на детето.

Затова за да се подсигурят, повечето родители решават да заложат на витамините под форма на хранителна добавка. В това няма нищо лошо, стига да го правите правилно.

Честа грешка е претоварването на организма на детето с мултивитамини, които са крайно ненужни в ранния етап от живота му. Много малко са децата със сериозни проблеми с имунната система, които всъщност се нуждаят от комплексните миксове от витамини.

Ако смятате да давате витамини на малките, е важно да знаете кои точно суплементи са нужни на детето ви. Затова винаги се консултирайте с лекар преди да купите каквато и да е хранителна добавка.

Вълшебството на свободата: С три деца и малка ферма в Тоскана

Проучване в Америка за нуждата на децата от добавки ни дава ориентир кои витамини са най-нужни през различните възрасти. Например количеството калций, който децата между една и три годинки трябва да приемат, е 700 милиграма, а тези над 8 годинки трябва да приемат 1000 милиграма. Като цяло при повечето витамини нуждата се увеличава с годините на детето, но например препоръчителния прием на витамин D е еднакъв за всяка възраст от развитието – 15mg. Витамините от B групата пък са най-нужни през тинейджърските години на децата, следвани от витамин А и витамин С.

Как да не се чувства едното дете ощетено?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 ОКТОМВРИ 2019

Полезни енергийни напитки, приготвени лесно у дома

Ако се чувствате уморени и демотивирани, пригответе си тези вълщебни топли напитки вкъщи и се насладете на ефекта!

Здраве20 ОКТОМВРИ 2019

Комбинацията между тези храни е здравословна бомба за тялото ни

Тези четири комбинации от храни са не само вкусни, но и изключително пол

Здраве17 ОКТОМВРИ 2019

За по-красиво лице, започнете да ходите по-бързо

Ходенето с бързо темпо ни поддържа по-млади и се изписва и върху лицето ни

Здраве16 ОКТОМВРИ 2019

Отговори на най-важните въпроси за антидепресантите

Как действат, водят ли до пристрастяване и още