Здраве & Фитнес : Здраве16 ФЕВРУАРИ 2022

Колко кафе да пием на ден?

Или иначе казано – колко кафе е твърде много кафе

Колко кафе да пием на ден?

Казват, че напитката, която движи света, е кафето. Но всъщност до кой момент количество е полезно и кога започва да ни вреди?

Учените постоянно спорят доколко пиенето на кафе е полезно и доколко вреди на здравето ни. Една универсална истина е, че всяко нещо в твърде големи количества вреди, затова днес си даваме задачата да открием точната граница, която не бива да прекрачваме с ежедневната доза кафе.

Кофеинът е главният компонент в напитката, който предизвиква дебати. Той съдържа множество антиоксиданти, които влияят позитивно на организма, а някои изследванията показват, че дори намалява опасността да развием диабет, както и някои неврологични заболявания.

Нови открития за страхотните ползи от кафето

Въпреки това повечето източници посочват, че кофеинът е полезен само до 400 мг на ден – това средно се равнява на 4 чаши.

Дозата обаче варира, след като всеки човек има различни нужди и нива на толерантност. Ако сте страдащ от проблеми с кръвното налягане, диабет, заболявания на сърцето или на нервна основа, се налага да консумирате по-малко.

Поглед в 120-годишната история на капучиното

Как да разберем, че прекаляваме?

Ако изпитвате треперене, забързване на пулса, разстроен стомах или проблеми с кръвното, е важно да се консултирате с личния си лекар какво количество кофеин би било твърде голямо за вашия организъм.

Добрите новини? В правилното количество кафето може да ни помогне за редица проблеми. Изследване, проведено от журнал по медицина в Нова Англия, доказа, че с кафето можем да удължим живота си. За 12-годишен период експертите са наблюдавали хора, които приемали различни количества от напитката. Проучването показва, че тези, които консумират по 4 чаши на ден, са успели да намалят опасността от развиването на смъртоносна болест.

Как да направим кафето си по-полезно

Кое е най-подходящото време за кафе през деня?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Защо трябва да пием топла вода през лятото?
Здраве25 ЮЛИ 2022

Защо трябва да пием топла вода през лятото?

В предстоящите горещини трябва да се опитаме да не пием студена вода, а гореща. По този начин ще освежим тялото си.

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?
Здраве22 ЮЛИ 2022

За какво се използват минералните соли и на какво да обърнем внимание?

Минералните соли са от основна полза за функциите на тялото ни. Какви са оптималните нива и кога е подходящо да се приемат? Вижте повече тук.

Храните, които ни помагат да добием тен
Здраве13 ЮЛИ 2022

Храните, които ни помагат да добием тен

Имa продукти, ĸoитo нaиcтинa мoгaт дa запазят шоколадовия загар за по-дълго.

Какво да консумираме вместо паста и хляб?
Диети12 ЮЛИ 2022

Какво да консумираме вместо паста и хляб?

Ето какво да ядем вместо паста и тесто, за да избегнем хранителен дефицит и да следваме балансирано и здравословно хранене.