Какво е комбуча и защо всички полудяха по нея?

Наистина ли напитката е толкова полезна?

Разкриваме всичко за новия тренд в уелнест групите.

Наскоро станала известна, напитката комбуча се прави от вода, зелен чай, мед или захар и гъба, която преминава през ферментиращ процес. Резултатът е сладка течност, за която се твърди, че е добър пробиотик и помага за отслабването. Тя е особено популярна през лятото, защото наподобява по-здравословна версия на студен чай.

Наистина има много източници, които твърдят, че напитката има вълшебни свойства и дори доказателства от хора, които са я употребявали и са видели резултат. Въпреки това, обаче, няма никакви сериозни изследвания, които да потвърждават всичко това.

Комбучата се предлага както в готов вариант по магазините, така и под формата на гъба, с която може да си направим напитката у дома. И в двата случая можем да намерим потенциални проблеми.

В брандираните напитки се съдържа изключително много захар и малко зелен чай, което прави комбучата почти еднакво вредна, колкото типична газирана напитка като колата. Ако си направим рецептата вкъщи, резултатът е малко по-добър. Но въпреки това гъбата, която ще използвате за целта, често се оказва преносител на много вредни бактерии, заедно с полезните.

Суперхраните, които всяка жена над 40 трябва да консумира

Разбираме от къде се появи интересът към напитката. Нейните свойства често са преувеличавани и тя изглежда като свръхпродукт, който ще реши всичките ни проблеми със здравето и теглото. Много известни личности и блогъри също харесаха идеята и рекламираха продукта, базирайки знанията си на фалшиви източници.

Ако все пак сте любопитни, употребявана веднъж или два пъти, напитката няма да ви навреди. Но е важно да знаете какво да очаквате от нея и какво не.

Най-новата диета с мръсно име е добра за тялото, но и за душата

Даваме шестица на диетата “5 към 2”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Енергийно зареждане в началото на новия сезон

Не падайте в плен на есенната умора - можете да се предпазите с тези няколко стъпки

Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2019

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден

Кои добавки да не забравяме и защо да наблегнем на тежестите

Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2019

Има ли връзка между щастието и красивото тяло?

Сбогувайте се едновременно със стреса и излишните килограми