Какво е комбуча и защо всички полудяха по нея?

Наистина ли напитката е толкова полезна?

Разкриваме всичко за новия тренд в уелнест групите.

Наскоро станала известна, напитката комбуча се прави от вода, зелен чай, мед или захар и гъба, която преминава през ферментиращ процес. Резултатът е сладка течност, за която се твърди, че е добър пробиотик и помага за отслабването. Тя е особено популярна през лятото, защото наподобява по-здравословна версия на студен чай.

Наистина има много източници, които твърдят, че напитката има вълшебни свойства и дори доказателства от хора, които са я употребявали и са видели резултат. Въпреки това, обаче, няма никакви сериозни изследвания, които да потвърждават всичко това.

Комбучата се предлага както в готов вариант по магазините, така и под формата на гъба, с която може да си направим напитката у дома. И в двата случая можем да намерим потенциални проблеми.

В брандираните напитки се съдържа изключително много захар и малко зелен чай, което прави комбучата почти еднакво вредна, колкото типична газирана напитка като колата. Ако си направим рецептата вкъщи, резултатът е малко по-добър. Но въпреки това гъбата, която ще използвате за целта, често се оказва преносител на много вредни бактерии, заедно с полезните.

Суперхраните, които всяка жена над 40 трябва да консумира

Разбираме от къде се появи интересът към напитката. Нейните свойства често са преувеличавани и тя изглежда като свръхпродукт, който ще реши всичките ни проблеми със здравето и теглото. Много известни личности и блогъри също харесаха идеята и рекламираха продукта, базирайки знанията си на фалшиви източници.

Ако все пак сте любопитни, употребявана веднъж или два пъти, напитката няма да ви навреди. Но е важно да знаете какво да очаквате от нея и какво не.

Най-новата диета с мръсно име е добра за тялото, но и за душата

Даваме шестица на диетата “5 към 2”

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми

Здраве07 НОЕМВРИ 2019

Инстаграм ни прави по-слаби

Според проучванията активните потребители на социалната медия по-лесно поддържат фигурата си