6 мита за храната, на които да не вярвате

Салатата без мазнини не е по-здравословна и още

Най-лесният начин да изгоним гостите любезно

Кои са най-често срещаните митове, свързани с начина на хранене, на които експертите съветват да не вярвате?

Микровълновата убива полезните вещества

Всъщност микровълновата е един от най-добрите начини да запазите всички полезни вещества в порцията зеленчуци. Варенето изцежда важни витамини и минерали, докато микровълновата загрява храната без вода, което помага да се запазят хранителните вещества.

Колкото повече зърна, толкова по-добре

Въпреки че многозърнестите продукти са за предпочитане пред рафинираното бяло брашно, защото съдържат повече фибри и витамин B, не попадайте в капана “многозърнести храни”. Само защото продуктът съдържа различни видове зърна, не означава, че те не са преработени и съответно изгубили голяма част от полезната си стойност.

Пица за закуска – може ли да бъде тайно здравословна?

Проверете етикета и търсете думата “пълнозърнест” на първо място в съставките. Това означава, че зърната са с най-високо съдържание сред другите съставки. Друг ориентир е съдържанието на фибри. Ако пакетче с крекери съдържа само един грам фибри, то трябва да сте наясно, че няма много цели зърна в него.

6 мита за храната, на които да не вярвате

Салатни сосове без мазнини са по-здравословни

Плодовете и зеленчуците имат мастноразтворими хранителни вещества, които тялото не може да абсорбира без мазнини – като ликопенът в доматите, например, който се свързва с намален риск от раково заболяване и сърдечен удар. Изборът на дресинг без мазнини може да ви лиши от тези ползи. Яжте салати с олио или добавяйте авокадо или ядки.

Трябва да избягвате бели зеленчуци

Често експертите по хранене препоръчват цветните зеленчуци – колкото по-ярка и шарена е дъгата в чинията ви, толкова по-добре. Това е вярно – например, морковите и ягодите са богати на бета каротен, важен антиоксидант, който се бори с вредните възпаления в клетките. Тъмнозелените зеленчуци пък са богати на антиоксиданти, фибри, калций и витамини като C и K.

Вана с овесени ядки – египетска грижа за красотата

Но това не означава, че белите зеленчуци нямат ползи за здравето ни. В действителност карфиолът, чесънът, лукът, гъбите и дори картофите са добър източник на фибри, антиоксиданти и калий.

Соковете ви помагат да елиминирате токсините

Въпреки че повечето хора смятат, че соковете за прочистване са добър начин да детоксикирате тялото, специалистите напомнят, че тялото ни си има орган за детокс, черния дроб, който се справя много добре със задачата си. Няма да ви навреди да изкарате един ден на сокове. Но като начин за сваляне на килограми не е добра идея, защото ви освобождава от протеини и мазнини и може да доведе до загуба на мускулна маса.

Кафето ще ви направи жадни

Кофеинът в кафето е диуретик, което означава, че изсмуква вода от тялото ни, количеството вода в кафето, обаче, го прави напитка, утоляваща жаждата. И все пак чистата вода си е най-добрата опция да останете хидратирани. Но не избягвайте кафето, само защото си мислите, че ще ви дехидратира.

Ябълка или поничка – усеща ли тялото ни разликата?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Грешките, които допускаме, когато се храним здравословно
Здраве29 СЕПТЕМВРИ 2020

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?
Здраве20 СЕПТЕМВРИ 2020

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Направете най-важното хранене за деня още по-полезно

Благодаря, не! Как да откажете храна?
Здраве15 СЕПТЕМВРИ 2020

Екологично съобразната диета - единственият "хранителен режим", който всеки трябва да спазва

Подходяща и жизненоважна за всеки един човек по света

Защо се разболяваме толкова често?
Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри