Добри въглехидрати, лоши въглехидрати, а сега и “нет” въглехидрати

Най-новата мода в сферата на здравословното хранене

Добри въглехидрати, лоши въглехидрати, а сега и "нет" въглехидрати

По отношение на това колко въглехидрати трябва да консумираме има безброй коментари. Най-новото предложение на диетолозите е да изчисляваме нет стойността.

Може би една от най-обсъжданите въпроси в здравословното хранене е темата за така страшните въглехидрати. Те са приемани от едни хора като нещо хубаво и полезно, а едновременно с това за други те са врагът на добрата фигура. Но диеталозите откриха нов начин да гледаме на тях.

Вместо да се фокусираме върху източника на въглехидратите, които употребяваме, можем да изчисляваме само тази част от тях, която всъщност обработваме в организма си.

Тъй като можем да разделим въглехидрата на няколко части – главно на захари, фибри и нишестета, е добра идея да ги разглеждаме по отделните компоненти.

Захарите и фибрите не се усвояват като нишестета, а всъщност те служат на организма по съвсем различен начин. Затова и някои диетолози смятат, че не трябва да ги изчисляваме към дневната хранителна стойност на употребените макроси.

Добри въглехидрати, лоши въглехидрати, а сега и "нет" въглехидрати

Например, ако сме яли паста с 20 грама въглехидрати, от които 12 са фибри, трябва да отбележим като приети само 8-те останали грама. Тялото ни е употребило всъщност само тях.

Лошото е, че всеки организъм обработва храната по различен начин – някои може да не употребят цялото количество нишесте, други да не възприемат по същия начин фибрите. Но това, което най-много се харесва на диетолозите, е, че по този начин се фокусираме повече върху това с какво се храним.

Суперхраните на лятото

Когато знаем точно каква част от храната, която приемаме, се обработва от организма ни и утежнява диетата ни, ще бъдем много по-фокусирани с какво се храним. Така се обръща и заслуженото внимание на фибрите, които са изключително полезни, но често пренебрегвани.

Гъбите – важен източник на витамини и пребиотици

Японската диета, която стапя килограмите

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Правилата за диетата на почивка
Диети12 АВГУСТ 2020

Правилата за диетата на почивка

Правете тези неща на ваканцията, за да не се върнете вкъщи с повече килограми от нужното

Петте най-вредни режими за хранене
Диети07 АВГУСТ 2020

Петте най-вредни режими за хранене

Чували сме за всякакви диети, но тези са най-опасните

Шест грешки, които ни карат да загубим желание да тренираме
Диети30 ЮЛИ 2020

Шест грешки, които ни карат да загубим желание да тренираме

Какво ни спира да имаме красива фигура и как да се преборим с проблемите

Ева Лонгория има най-красивия кавалер
Диети27 ЮЛИ 2020

Диетата на Ева Лонгория

Акстрисата разкрива какво е обичайното й ежедневно меню