Суперхраните на лятото

Да се храним здравословно през сезона на високите температури не е никак трудно, но кои плодове и зеленчуци ще ни помогнат най-много?

Лятото е най-благодатният сезон откъм плодове и зеленчуци. Сред тях, обаче, малко могат да влязат в графата на супер храните.

Всички сме чували за супер храните и колко са полезни за нас. Но какво представляват точно? Това са плодове и зеленчуци, които имат високо съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали. Витамините и минералите зареждат организма ни, а антиоксидантите спомагат за правилното функциониране на тялото.  Така те се оказват пръв помощник в грижата за  стегнатата фигура и красивата кожа.

Ето няколко от най-добрите примера за плодове и зеленчуци с максимално съдържание на важни нутриенти:

Череши

Те са един от най-обичаните плодове и има защо – с малко захар, много витамини и антиоксиданти, черешите са изключително полезни за нас и лесно добавят полезни вещества към ежедневната диета.

Лимони

Чудили ли сте се защо всички звезди пият вода с лимон сутрин или пък нанасят продукти с лимонови екстракти? Разбира се, заради високото съдържание на антиоксиданти и витамин С. Благодарение на тях, лимоните помагат за забързването на метаболизма и избистрянето на тена на кожата.

Аспержи

Вероятно сте виждали този зеленчук в чиния до парче сьомга на скара. Той не стои там само за украса, всъщност аспержите са много полезни и доставят на тялото ни голям запас от витамин К и фибри, което спокойно го квалифицира в групата на супер храните.

Боровинки

Вкусният горски плод, който вирее по високите части, е “супер” по няколко причини – в една чаша от плода има 9 грама фибри, малко захар и много антиоксиданти.

Да избегнем капаните при избора на зърнена закуска

Ананас

Тропическият пречиства организма, зарежда с витамини и антиоксиданти и, разбира се, има страхотен вкус. Може би печен върху пицата ще загуби част от полезните вещества… но в нашите очи пак се брои.

Кумкуат

Ако досега всички храни в списъка са ви били познати, този може би не сте опитвали, а трябва. Това е плод, който спомага както за грижата за имунната система и добрата обмяна на веществата, така и за поддържането на красивия външен вид. Кумкуатът е особено полезен е в грижата за косата и кожата, заради комбинацията от минерали, антиоксиданти и витамин С, които са от значение за синтеза на колаген. Вече дори има и козметична линия с екстракт от кумкуат, предназначена да съживи и разкраси уморената кожа.

Енергиен шот за уморената кожа от Jowaé

Ягоди

Подобно на черешите, ягодите предлагат значително количество витамини, минерали и антиоксиданти в комбинация с ниски нива на захар. Това нарежда плода сред едни от най-полезните храни, които можем да си похапваме през лятото.

Храните, които да избягваме след 30

Диетата и фитнес режимът на Моника Белучи

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка

Здраве08 ФЕВРУАРИ 2020

Забравете за безсънието с помощта на... розов шум

Вероятно сте чували за белия шум, но той дори не е най-ефективният начин да се преборим с безсънието

Здраве07 ФЕВРУАРИ 2020

Витамин B6, калий и магнезий помагат при задържане на вода

Ето как да разпознаете състоянието, как да си помогнете сами и кога е нужно да се консултирате с лекар