Детокс с активен въглен – да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

През последните месеци се разпространи тренда за използване на активен въглен в готвенето или директното приемане на капсули с цел детокс на тялото.

Как започна? По начало активният въглен има свойство да абсорбира повече от самото си тегло и затова се използва при натравяне за бързо изхвърляне на вредните вещества. От тази практика няколко диетолози решиха да изпробват свойствата на въглена и с цел детокс за отслабване. Малко по малко идеята за смесването на малки частици от активната съставка с различните напитки и ястия се хареса на много хора заради уникалния тъмен цвят, който придобива храна и така трендът започна.

Но всъщност помага ли въгленът за отслабването и пречистването на организма?

С тази практика има много въпросителни всъщност.  Понеже специалистите не се ангажират с проучване на начините за детоксиниране на тялото, защото това е спорна тема в уелнес сферата, знаем много малко за това какво наистина се случва, когато приемем въглен. Какъв е дългосрочният ефект е още по-трудно за установяване.

Детокс с активен въглен - да или не?

Не сме сигурни и в какви количества трябва да го приемаме. Всички рецепти, които казват да сложим една чаена лъжичка въглен на прах в смутито си, например, само гадаят дали това е правилната дозировка.

Знаем само, че той наистина може да ви отърве от някои от токсините в тялото, но заедно с тях, въгленът ще изхвърли и много други вещества от организма ни. Той не подбира какъв е характерът на абсорбираните агенти, затова и може да ни лиши от голям процент от витамините и минералите в тялото ни.

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Още по-притеснителен е фактът, че според едно неофициална теория на диетолог, въгленът може да абсорбира и медикаментите, които сме приели. Според специалистът, активната съставка има способността да неутрализира ефекта на хапчета от всякакъв тип. Затова и предупреждава хората на силни медикаменти и жените, които използват контрацептиви, да не употребяват в никакви количества въглен.

Все пак вероятно ако въгленът се използва рядко, и то с цел декорация, а не толкова детокс, няма да е толкова вреден за здравето ни. Но въпреки това е важно да бъдем внимателни със съставката.

Лесни и свежи хапки до 150 калории

10 здравословни храни, които са и афродизиаци

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.