В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Витамините са по-здравословни, ако ги приемате директно чрез храната, а не под формата на добавки от аптеката

Зеленчуците, ядките, пълнозърнестите храни, рибата и яйцата ще срещнете често в този витаминен гайд.

Това е така, защото именно в тях се крие съкровищница от витамини. А според много проучвания, именно набавени по естествен път, чрез храната те се усвояват най-пълноценно от човешкия организъм. Затова е много по-добре да си създадем навици за разнообразно хранене, отколкото да приемаме витамините на хапчета.

За повече енергия през пролетта, последвайте нашия пътеводител на най-важните витамини и в кои храни ще ги откриете.

Калций: млечни продукти, ядки и тъмни на цвят зеленчуци.

Витамин А: Масло, пълномаслени и нискомаслени млечни продукти, дроб, яйчен жълтък, риба и морски дарове.

Витамин B1: Свинско месо, пълнозърнести храни, ядки. Ако тренирате много или като цяло сте подложени на голямо физическо натоварване, нуждата ви от този витамин се увеличава.

Витамин B2: Млечни продукти, червено и бяло месо, пълнозърнести храни, зелени на цвят зеленчуци (броколи, спанак, аспержи). И този витамин е нужен в по-високи количества на физически активните.

Витамин B3: Има го в червено и бяло месо, яйца, бобови растения и шамфъстъци.

Витамин B5: Червено и бяло месо, яйца и риба, бобови растения.

Ананас и овесени ядки ни правят по-млади

Витамин В6: Риба, птици, черен дроб, свинско месо, яйца, бобови растения и банани.

Биотин: Яйчните жълтъци са основният източник на биотин, но ще го намерите и в зърнените култури или бобовите растения.

Витамин В12: Червено месо, млечни продукти, яйца, птици, риба, гъби.

Витамин С: Сред най-популярните витамини, естествено ще го намерите в цитрусовите плодове (портокал, лимон, мандарини), но също и в чушки, киви, други плодове, домати и броколи.

Витамин D се намира в пълномаслените млечни продукти, яйчните жълтъци, маслото и маргарина. Но по-голямата част от количеството, което използва организмът ни, се синтезира под въздействието на слънчевата светлина.

Витамин Е: Растителни масла, орехи, бадеми и зелени зеленчуци.

Витамин К: Билки, зелени зеленчуци, зелен чай, червено месо и черен дроб.

Калий: Морски дарове, пресни и сушени плодове, гъби и картофи (сладки или не).

shutterstock_231445840

Магнезий: Зелени зеленчуци, бобови растения, орехи, пълнозърнести храни, авокадо, банани, ядки, млечни продукти, консерви, ориз, спанак, гъби, шоколад. Внимателно наблюдавайте условията на готвене, тъй като магнезият се разрушава при високи температури.

Не прекалявайте със захарта, може да доведе до депресия

Пробиотици: Кефир, кисело мляко и и сирена.

Селен: Сусам, чесън, лук, гъби, яйчен жълтък, морски дарове.

Желязо: Черен дроб, червено месо, леща, нахут, сардини, тъмнозелени зеленчуци.

Карнитин: Овче и козе месо.

Коензим Q-10: Соя, сардини, скумрия, телешко месо, овесено брашно, пиле. Ще го видите като съставка в много кремове за красота, тъй като след 20 г. тялото не го произвежда в същото количество.

Фосфор: Риба, разбира се, също червено и бяло месо и ядки.

Фолиева киселина: Листни зелени зеленчуци, бобови растения, цитрусови плодове, авокадо и орехи. Необходима е за бременните жени, тъй като е важна за правилното развитие на плода още от първата седмица от живота му в матката.

Мед: Червено месо, черупкови плодове, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни.

Цинк: Риба, морски дарове, яйца, млечни продукти, сусам, тахан.

Как захарта и алкохолът променят лицето ни?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2019

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден

Кои добавки да не забравяме и защо да наблегнем на тежестите

Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2019

Има ли връзка между щастието и красивото тяло?

Сбогувайте се едновременно със стреса и излишните килограми

Здраве30 АВГУСТ 2019

5 хранителни добавки, която всяка жена трябва да взима

Особено след 30-годишнината тези хранителни добавки са изключително важни

Здраве29 АВГУСТ 2019

Какво е комбуча и защо всички полудяха по нея?

Наистина ли напитката е толкова полезна?