Всичко, което трябва да знаете за най-важните витамини

Разглеждаме подробно всичко за витамин А, В, С, D, Е и К

Имаме ли нужда да приемаме допълнително витамини? Кои са най-добрите за борба с вирусите? С кои можем да прекалим? Отговаряме на всички най-важни въпроси по темата.

Витамин А:

Той помага за развиването на клетките и помага за здравето на ноктите, зъбите и кожата. Добра идея е да го приемаме, ако имаме проблем с очите или костите. Някои проучвания твърдят, че подпомага и имунната система.

Препоръчително е да се приема в рамките на 700 до 900 милиграма на ден, като можем да си го набавим само от храна като млечните продукти, яйца, сьомга, кейл и оранжеви плодове и зеленчуци като портокали, моркови и тиква.

В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Не е възможно да прекалим с него, но е възможно да приемем твърде много каротиноид, който се открива в храните, богати на витамин А.

Витамини от групата В:

Най-важните от тази група са витамин В1, В12, В6, В2, В7 и В9. Всички те отговарят главно за метаболизма и помагат на тялото ни да превръща храната в енергия. Разграждат се във водата, затова тялото ни не може да ги натрупва и всеки ден трябва да се стараем да си ги набавим в достатъчно количество.

Трудно можем да предозираме с тях, но въпреки това трябва да внимаваме, защото ако това се случи, особено за дълъг период от време, може да се нанесе дълготрайна вреда върху нервната система. Като цяло е препоръчително да приемате допълнително витамини само след консултация с доктор.

Витамин В1, който е още познат като тиамин, е един от най-важните витамини за грижа за метаболизма, правилното храносмилане, здравословния апетит и нервната система. Можем да го намерим в свинското месо, бобовите растения, ядките и семената.

Недостиг на B витамини и магнезий ни карат да преяждаме

Витамин В2, рибофлавин, помага най-много за здравето на кожата и зрението. Можем да го намерим отново в бобовите растения, ядките, семената, както и в суровите гъби, ориза и соята.

Витамин В3, ниацин, стимулира функциите на мозъка, нервната система и регулира нивата на холестерола. С него не бива да се прекалява, защото ако имаме достатъчно витамин В6, тялото ни само го синтезира, дневната доза не трябва да надхвърля 35 милиграма. Можем да го намерим в зърнените култури, семената, млякото, чистото месо и рибните продукти.

Витамин В5, пантотенова киселина, регулира хемоглобина, хормоните и нивата на мазнини в тялото. Набавя се изключително лесно, защото го има в много храни като меса, зърнени култури, бобови растения, в авокадото, в броколите и гъбите. Не можем да прекалим с него, но и няма нужда да го приемаме допълнително, ако имаме здравословна диета.

Витамин В6, пиридоксин, е нужен, за да поддържаме желаните нива на серотонин, да се наспиваме лесно и да имаме добро настроение. С него тялото обработва въглехидратите и протеините. Според някои проучвания той предотвратява и появата на сърдечни заболявания. Хубаво е да не надвишаваме приема на 100 милиграма дневно, като можем да си го набавяме от повечето храни, богати на белтъци, както и от картофите и нецитрусовите плодове като динята и бананите.

Пийте витамините си сутрин с мляко за максимален ефект

Витамин В7, още познат като биотин, е най-често използван, за да се погрижим за здравето на красотата си, но той отговаря и за синтезирането на глюкозата и нивата на енергия, които изпитваме.

Него можем да си позволим да приемаме допълнително, защото витаминът не издържа на топлинна обработка, така че освен ако не сте суровоядци, вероятно изгубвате част от биотина при сготвянето на продуктите. Не можем да прекалим с него, но все пак трябва да се стараем главно да си го набавяме с помощта на храни като пълнозърнестите култури, соята и яйца.

Витамин В9, фолиева киселина, е особено нужен витамин за жените, които се готвят да станат майки, като много доктори препоръчват да започнем да го приемаме под формата на добавки дори две години преди да започнем да правим опити да забременеем. С него синтезираме някои аминокиселини и се предпазваме от множество ракови болести. Може да се намери в зелените зеленчуци, зърнените култури, цитрусите, черния дроб и авокадото.

Витамин В12, кобаламин, може да се намери в повечето меса, затова ако сте вегетарианец, задължително трябва да го приемате под формата на добавки. Той помага за синтезирането на фибри и аминокиселини. Липсата му може да причини безчувственост в крайниците, както и загуба на памет, но не са докладвани странични ефекти от прекомерната му употреба.

Не пренебрегвайте тези 4 симптома на недостиг на витамини

Витамин C:

До голяма степен, той помага за имунната система, но не предотвратява появата на грипове и болести. Важно е да не се доверяваме на старите източници, които твъ на са базирани на твърде малко проучвания. Той е полезен и за синтезирането на колаген и предотвратяването на някои ракови болести.

Хората не можем да синтезираме по естествен начин витамин С, затова трябва да си го набавяме чрез диетата си. Дали трябва да се приема под формата на добавки продължава да е спорен въпрос, като много източници твърдят, че ако сме надвишили с малко горната граница от 2000 милиграма на ден, единствено няма да абсорбираме това количество и ще го изхвърлим по естествен начин.

Все пак ако продължително време прекаляваме с него, може да се появят усложнения като камъни в бъбреците и проблеми с храносмилането.

Витамин D:

Според множество проучвания той е по-важен за предотвратяването на настинки и болести от витамин С. През повечето време тялото ни си го набавя с помощта на слънчевите лъчи и храни като млечните продукти, рибите и някои от зеленчуците.

Много често се оказва, че не си набавяме достатъчно от него, но трябва да имаме предвид, че можем и да прекалим. Препоръчително е да не надвишаваме дозата от 50 милиграма на ден, защото тогава се появяват странични ефекти като загуба на апетит, гадене и повръщане, както и проблеми с храносмилането.

Витамин Е:

Много силен антиоксидант, който помага за здравето на мускулите, нервната система, а според някои проучвания предотвратява развиването на болестта на Алцхаймер. Можем да си го набавяме със здравословни мазнини като зехтин, ядките, авокадото и някои риби. Не бива да се надвишава 1000 милиграма дневно.

Витамин К

Активира протеина и калция, помага за кръвообращението и стабилизирането на костите. Можем да си го набавим от тъмнозелените зеленчуци и повечето млечни продукти. С него можем да навредим на приема на някои хапчета, затова задължително се консултирайте с доктор, ако смятате да го приемате под формата на добавки.

Пет супербилки за по-висок имунитет

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве03 АПРИЛ 2020

В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Витамините са по-здравословни, ако ги приемате директно чрез храната, а не под формата на добавки от аптеката

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави