Психология : Better me02 АПРИЛ 2020

15 начина да направите живота си по-хубав

Понякога дори най-простичките неща могат да променят ежедневието ви коренно

Не можем да отречем, че колкото и да се стремим, стресът винаги ще е част от ежедневието ни.

Истината е, че нямате нужда от купчина книги за самопомощ, нито пък безкрайни списъци с цели, които да отмятате в края на всеки месец, за да постигнете хармония със себе си и чисто и просто да бъдете щастливи. Достатъчно е да започнете от малките неща. Защото, както казват хората, дяволът е в детайла, а това може да важи за абсолютно всеки аспект от живота ви.

Отделяйте по 5 минути за близките и приятелите си

Вместо да сменяте по цял ден Facebook и Instagram, посветете повече от времето си на близките си. Дали ще им напишете съобщение, или ще им се обадите, няма значение – важното е, че сте отделили пет минути да ги попитате дали са добре, да ги поздравите за повод, или да им пожелаете успех в ново начинание.

15 начина да направите живота си по-хубав

Организирайте личното си пространство

Да се чете като “Отървете се от всичко ненужно”. Трудно е да се отървете от всички онези неща, които вече не ви трябват, но веднъж направили го ще усетите колко по-приятно се чувствате у дома или в офиса. Отделете един ден, през който да прегледате дрехите, обувките, книгите, списанията и всичко останало, което имате склонност да трупате.

Отървете се от нещата, които нямат никаква стойност или вече не използвате. Запазете тези, които ви носят приятни спомени или имат сантиментална стойност. Всичко останало изхвърлете/дарете/подарете.

Оплаквайте се само в случай, че можете да предложите решение

Всички имаме моменти, в които просто ни писва и ни се приисква да се оплачем на някого. Но мрънкането заради самото мрънкане всъщност не е никак продуктивно. Вместо да търсите решение на проблема, вие всъщност го задълбочавате, обременявайки ума си с негативи. Отделете време да измислите по-добър подход и дори ако трябва поискайте помощ. В случай, че стигате до задънена улица, значи ситуацията е извън вашия контрол и оплакванията ви няма да постигнат нищо.

15 начина да направите живота си по-хубав

Гледайте хората в очите, когато им говорите

Лесно е да поддържате контакт с очи, докато слушате човекът отсреща, но се опитайте да го правите и когато вие самите говорите. По този начин не само изграждате собствената си увереност, но също така затвърждавате връзката си с другия.

Правете 5-минутно почистване на кухнята

Ще си кажете какво толкова може да се направи за пет минути. Ами те са напълно достатъчни, за да изхвърлите боклука, храните с изтекъл срок от хладилника, да приберете чистите съдове и да избършете плотовете. Според науката, чистата и подредена кухня намалява емоционалния глад и улеснява здравословното хранене. Плюс това е много по-добре да отделяте по пет минути всеки ден, вместо да прекарате половината събота в чистене, нали така?

Опитайте нещо ново

Хората се чувстват най-изпълнени с енергия, когато отиват отвъд границите на зоната си на комфорт. И тук не става дума само да се запишете на някакъв вид спорт, макар че наистина го препоръчваме. Просто потърсете нови неща, с които да разчупите рутината на ежедневието си, старайте се да колекционирате спомени, а не неща.

Научете се да обичате себе си

Наблюдавайте навиците си, поведението и моментите, в които взимате решения – достатъчно добре ли се отнасяте към себе си? Ако не, тогава се опитайте да бъдете по-състрадателни и по-мили, точно както бихте го направили за най-добрата си приятелка например. Непрекъснатите критики, които сами си отправяте, могат да бъдат пагубни за самочувствието ви, дори без да си давате сметка.

Откажете се от един месечен разход

Може да става дума за нещо малко, но ненужно, от което лесно можете да се лишите. Педикюр, абонамент или нещо друго незначително, чиято липса изобщо няма да усетите. Но същевременно ще успеете да спестите известна сума, макар и малка, която би ви била полезна в неочаквани ситуации.

15 начина да направите живота си по-хубав

Водете си позитивен дневник

Дали хартиен, или под формата на бележки в телефона, няма никакво значение. Но поне веднъж в седмицата отделяйте време да си запишете от три до пет позитивни неща, които са ви се случили през последните седем дни. Понякога може да са по-малко, понякога – повече, но написани черно на бяло, те моментално ще подобрят настроението ви. А освен това можете да се върнете към тях и да ги препрочетете по всяко време.

Оправяйте леглото си сутрин

Отнема по-малко от две минути, но ви позволява да започнете деня си с нещо позитивно. Ако ви липсва мотивация, напомнете си колко по-добре се чувствате вечер, когато си лягате в оправеното легло, а не ви се налага тепърва да разплитате чаршафи и завивки.

Четете книга, вместо да ровите в телефона си

Следващият път, в който имате 30 свободни минути, не ги посвещавайте на безцелно губене на време. Вместо да прескачате от едно ненужно късче информация към друго, позволете на ума си да се съсредоточи в една идея. По този начин не само релаксирате от злободневните проблеми, но тренирате способността си да се фокусирате, което в днешни дни е по-голям проблем, отколкото осъзнават хората.

15 начина да направите живота си по-хубав

Фокусирайте се върху текущата си задача

Мултитаскингът невинаги означава по-добра продуктивност. Когато се опитвате да разделите вниманието си между няколко неща, обикновено свършвате по-малко, но стресът ви идва в повече. Отървете се от всичко, което ви разсейва. Ако трябва си давайте малки почивки между различните задачи, но когато започнете да правите нещо, просто го правете докрай.

Започнете с най-досадното нещо 

Или с други думи – научете се да подреждате приоритетите си. Когато започнете от сутринта с най-важната, а често и най-досадна задача, колкото и време да ви отнеме просто ще я отхвърлите и ще продължите напред. Ако я оставите за по-късно, рискувате да вгорчите целия си ден, мислейки единствено за нея.

Мислете, преди да говорите 

Думите имат невероятна сила. По-голяма, отколкото осъзнаваме. Често пъти с въпросната сила се сблъскваме по отрицателен повод, когато без да искаме сме наранили някого или когато самите ние сме потърпевши. Има една арабска поговорка, която гласи: “Дали това, което съм на път да кажа, е вярно? Дали е любезно? И дали изобщо е нужно?” Добре е да я превърнете в свое мото.

15 начина да направите живота си по-хубав

Отделяйте повече време за нещата, които обичате

Позволете си да се наслаждавате на нещата, които ви правят щастливи, без да се обвинявате, че губите времето си. Посветете няколко часа сутрин на себе си, наслаждавайки се на книга и кафе. Отделете поне един петък в месеца, за да се съберете на по питие с близките си приятелки (в момента можем да го направим поне виртуално).

Животът не е само работа и отношения. Времето, което посвещавате на себе си, също ви носи чувство за удовлетворение, така че в никакъв случай не се лишавайте от него.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция
Better me07 АПРИЛ 2022

5+1 съвета как да бъдете по-успешни на нова работна позиция

Дайте силно начало на кариерата си

Методът Помодоро и защо работи
Better me30 МАРТ 2022

Методът Помодоро и защо работи

Това е най-ефективният life hack от 1980 насам

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие
Better me08 МАРТ 2022

Четири сутрешни навика, които да усвоим за повече щастие

Какво правят щастливите хора, за да си донесат позитивни емоции още в началото на деня?

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж
Better me06 МАРТ 2022

10 неща, които всяка жена трябва да направи сама поне веднъж

Понякога собствената ни компания ни е напълно достатъчна