Суперхраните на пролетта

Ако търсите как да си набавите нужните витамини, които ще ви помогнат да отслабнете за лятото, потърсете ги в тези храни

Пролетта е времето, в което се подготвяме за лятото и търсим да си доставим повече витамини. Как по-добре да го направим, ако не със суперхраните на сезона?

Във всеки период от годината виреят различни плодове и зеленчуци, които са полезни за нас.

Репички

Традиционната пролетна добавка към салатата се оказа суперхрана, и то една от първите, които се появяват през сезона. Своя червен цвят репичките получават от фитохимикала, който съдържат. Той доказано се бори с излишните килограми, като ускорява метаболизма и намалява нивото на захар в кръвта. Едновременно с това зеленчукът помага за регулирането на свободните радикали.

В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Аспержи

Тези зеленчуци са много богати на витамини A, C, E, K и B6. Според изследване, проведено в американски университет, аспержите са много полезни в борбата с токсините. Благодарение на високото количество фибри пък ни държат сити по-дълго време, въпреки че калориите на една чаша от зеленчука са само 24.

Кайсии

Едни от най-често срещаните пролетни плодове са кайсиите и те са изключително полезни за имунната, както и репродуктивната система. Освен това те са нискокалорични, а са сладки на вкус, така че са перфектни за моментите, когато ни се хапва нещо сладко, но не искаме да прегрешаваме.

Грах

Със своето високо съдържание на фибри, протеини, минерали, фолиева киселина, магнезий и желязо грахът се нарежда като едно от най-полезните неща, което може да решиш да хапваш през пролетта.

Здравословните ползи от ягодите

Ягоди

Те имат високо съдържание на аминокиселини и витамини, които правят този плод перфектен за отслабване. Едновременно с това е един и от най-сладките през сезона, което отново ще ни помогне да претъпим глада за сладко.

Спанак

Вече спанакът е в края на сезона си, но пак можем да се възползваме от полезните му свойства за поне още малко. Той е с високо дъдържание на желязо, протеин, фибри и витамини A, C и K.

Коприва

Дори и приготвянето й да ви се струва малко опасно, си заслужава, защото това е суперхраната, по която цял свят е полудял. Ние можем много лесно да я открием навсякъде около нас, но в чужбина хората плащат високи суми да я имат на трапезата си. И това е, защото тя кара най-добре тялото ни да се пречиства и детоксикира. Това е така благодарение на аминокиселините и полезни витамини и минерали.

Алабаш

Често пропускаме този зеленчук, но той крие много полезни свойства – има високо съдържание на протеин, фибри и витамини. Хората, които водят активен начин на живот имат още по-голяма нужда от него, защото той засилва ефекта на упражненията и удължава процеса на изгаряне на калории.

Храните, които активират гените на добрата форма

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве23 МАЙ 2019

Храните, които да избягваме след 30

Или нещата, които започват да ни вредят повече с времето

Здраве21 МАЙ 2019

Не пренебрегвайте тези 4 симптома на недостиг на витамини

Научете как тялото ви ви подсказва, че е лишено от важни хранителни вещества

Здраве20 МАЙ 2019

Виктория Бекъм пие лунна вода за детокс

На едноседмичната си спа почивка тя сподели каква е нейната напитка за детокс

Здраве19 МАЙ 2019

10 причини да изпиете една чаша вино тази вечер

Ако все още се чудите, ето ви няколко подходящи причини