Преди грипът да атакува: сън, вода и по-малко стрес

Подсилете имунната система

Витамин C е най-популярният помощник на имунната система, но в действителност не е единственото средство да засилим защитните сили на организма.

С идването на грипната вълна е добре да вземем мерки за стабилизиране и подсилване на тялото и да намалим риска от боледуване. Когато сме в добра физическа кондиция и имунната ни система работи правилно, дори да се разболеем, инфекцията ще притече по-леко и с по-малък риск от усложнения.

Повече сън за силен имунитет

Напоследък все повече се говори за ролята на съня като имунен стимулатор. Много хора с напрегнато ежедневие спят малко и се надяват с приема на витамини да защитят организма си от заболявания, но това просто не работи. Редовното недоспиване действително заплашва със срив на имунната система, затова не подценявайте тази опасност. Осигурявайте си редовен, качествен сън, за да поддържате имунитета си на ниво. Това важи за цялото семейство.

Най-ефективната вечерна рутина за намаляване на стреса

Стресът руши имунната система

Още нещо важно – колкото по-спокойни и отпочинали сте, толкова по-добри защитни сили имате срещу болестите. Смейте се повече, случайте хубава музика, прегръшайте любимите си хора, правете секс. Не оставяйте стреса да превземе ежедневието, ума и тялото ви.

Вода и пробиотици

Здравето на стомашно-чревния тракт има директна връзка с работата на имунната система. Затова редовният прием на пробиотици може да ви помогне да подсилите защитата на организма си. Повечето специалисти препоръчват приемът да става с храната – най-вече натуралното кисело мляко – вместо под формата на добавки. Друг важен фактор е да не допускате тялото ви да е дехидратирано. Пийте вода редовно на малки глътки, а не едва тогава, когато усетите пристъп на жажда, който сам по себе е сигнал, че вече сте дехидратирани.

Храни, които засилват имунитета

Лекари от Mayo Clinic са на мнение, че най-добрият източник на ценни витамини е свежата храна, и по-точно редовният прием на достатъчно плодове и зеленчуци. Когато през зимата сме затруднени и на пазара няма достатъчно свежи сезонни плодове, замразените също са приемлив избор. Те са и по-добър вариант от плодовете и зеленчуците от консерва. Сред най-полезните за имунитета храни са цитрусовите плодове, чесънът, боровинковите плодове, броколи, джинджифил, чесън, натурално кисело мляко, ядки, риба и морски дарове, челен чай.

Разбира се, най-важното при здравословното хранене е да постигнете баланс и да слагате полезните храни редовно в чинията си. Една салата или килограм цитруси веднъж седмично няма да ви помогнат: по-скоро се стремете да си изградите редовен и стриктен хранителен режим и всеки ден да се храните разнообразно, като избягвате алкохола и сте умерени в консумацията на кафе.

В кои храни се съдържат най-важните витамини

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве19 ФЕВРУАРИ 2020

5 начина да се заредим с енергия и тонус сутрин

Няколко нетрадиционни начина да направим сутрешната си рутина по-ползотворна

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка

Здраве08 ФЕВРУАРИ 2020

Забравете за безсънието с помощта на... розов шум

Вероятно сте чували за белия шум, но той дори не е най-ефективният начин да се преборим с безсънието