Преди грипът да атакува: сън, вода и по-малко стрес

Подсилете имунната система

Преди грипът да атакува: сън, вода и по-малко стрес

Витамин C е най-популярният помощник на имунната система, но в действителност не е единственото средство да засилим защитните сили на организма.

С идването на грипната вълна е добре да вземем мерки за стабилизиране и подсилване на тялото и да намалим риска от боледуване. Когато сме в добра физическа кондиция и имунната ни система работи правилно, дори да се разболеем, инфекцията ще притече по-леко и с по-малък риск от усложнения.

Повече сън за силен имунитет

Напоследък все повече се говори за ролята на съня като имунен стимулатор. Много хора с напрегнато ежедневие спят малко и се надяват с приема на витамини да защитят организма си от заболявания, но това просто не работи. Редовното недоспиване действително заплашва със срив на имунната система, затова не подценявайте тази опасност. Осигурявайте си редовен, качествен сън, за да поддържате имунитета си на ниво. Това важи за цялото семейство.

Преди грипът да атакува: сън, вода и по-малко стрес

Най-ефективната вечерна рутина за намаляване на стреса

Стресът руши имунната система

Още нещо важно – колкото по-спокойни и отпочинали сте, толкова по-добри защитни сили имате срещу болестите. Смейте се повече, случайте хубава музика, прегръшайте любимите си хора, правете секс. Не оставяйте стреса да превземе ежедневието, ума и тялото ви.

Вода и пробиотици

Здравето на стомашно-чревния тракт има директна връзка с работата на имунната система. Затова редовният прием на пробиотици може да ви помогне да подсилите защитата на организма си. Повечето специалисти препоръчват приемът да става с храната – най-вече натуралното кисело мляко – вместо под формата на добавки. Друг важен фактор е да не допускате тялото ви да е дехидратирано. Пийте вода редовно на малки глътки, а не едва тогава, когато усетите пристъп на жажда, който сам по себе е сигнал, че вече сте дехидратирани.

Преди грипът да атакува: сън, вода и по-малко стрес

Храни, които засилват имунитета

Лекари от Mayo Clinic са на мнение, че най-добрият източник на ценни витамини е свежата храна, и по-точно редовният прием на достатъчно плодове и зеленчуци. Когато през зимата сме затруднени и на пазара няма достатъчно свежи сезонни плодове, замразените също са приемлив избор. Те са и по-добър вариант от плодовете и зеленчуците от консерва. Сред най-полезните за имунитета храни са цитрусовите плодове, чесънът, боровинковите плодове, броколи, джинджифил, чесън, натурално кисело мляко, ядки, риба и морски дарове, челен чай.

Разбира се, най-важното при здравословното хранене е да постигнете баланс и да слагате полезните храни редовно в чинията си. Една салата или килограм цитруси веднъж седмично няма да ви помогнат: по-скоро се стремете да си изградите редовен и стриктен хранителен режим и всеки ден да се храните разнообразно, като избягвате алкохола и сте умерени в консумацията на кафе.

В кои храни се съдържат най-важните витамини

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?
Здраве20 СЕПТЕМВРИ 2020

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Направете най-важното хранене за деня още по-полезно

Благодаря, не! Как да откажете храна?
Здраве15 СЕПТЕМВРИ 2020

Екологично съобразната диета - единственият "хранителен режим", който всеки трябва да спазва

Подходяща и жизненоважна за всеки един човек по света

Защо се разболяваме толкова често?
Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри

20 от най-полезните плодове на света
Здраве04 СЕПТЕМВРИ 2020

20 от най-полезните плодове на света

Портокалът се нарежда едва на 15-то място