Недостигът на витамин D води до трайни увреждания на костната система и мозъчната дейност

Опасността е най-голяма за децата

Според проучванията вредата от твърде малкото време, прекарано навън, е много по-голяма, отколкото предполагахме.

Често обръщаме внимание на витамин С и ползите от редовния му прием, но всъщност се оказва, че т.нар. витамин на Слънцето е много по-нужен за доброто ни здраве.

Витамин D не само предпазва имунната ни система, но и играе важна роля в сформирането на костната структура и правилното функциониране на мозъка.

Според специалистите проблемите с недостиг на витамин D могат да възникнат още по време на бременността. Ако майката не си набавя достатъчно от витамина, има голям шанс бебето да има проблеми в умственото си развитие, както и на по-късен етап да развие костни изкривявания.

Но не само бременните трябва да се притесняват от дефицит на витамин D – всъщност всеки от нас е застрашен от недостига му и това може да ни се отрази по множество начини.

Проучванията обвързват проблеми като наднорменото тегло, косопада, отслабената имунна система и болките в мускулите с дефицит на витамин D.

Как да си го набавим?

Според изследванията по въпроса, ако прекарваме навън само 30 минути два пъти седмично, можем да си набавим нужната доза витамин D. Разбира се, това правило не е универсално и фактори като тон на кожата, генетична предразположеност и дори мястото, на което избираме да прекарваме времето навън, са от значение.

Фактори, които неусетно забавят метаболизма ни

Затова и е нужно да си набавяме от витамина и чрез диетата си. В млечните продукти, рибата, гъбите и цитрусите може да се намери значително количество витамин D, затова и особено през зимните месеци трябва да увеличим приема на тези храни.

Смути витаминозна бомба, което повишава имунитета

3 лесни начина да отслабнем без диета

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ФЕВРУАРИ 2020

Важно! Намалете употребата на сух шампоан

Историята на Никол Бакстър от Белфаст стана вирална, след като жената сподели какво е причинил на скалпа й сухият шампоан

Здраве19 ФЕВРУАРИ 2020

5 начина да се заредим с енергия и тонус сутрин

Няколко нетрадиционни начина да направим сутрешната си рутина по-ползотворна

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка