Какво е матчата и защо да я включим към латето си?

Ето защо да включите напитката в деня си

Виждали сте я в напитките на известните, чували сте за полезните й свойства, но какво всъщност е матчата?

Матчата е традиционен японски чай, който много смятат за тайната причина зад здравето и ниските килограми на азиатците.

Какво представлява тя?

Историята му в тяхната култура е започнала още през 13 век и от тогава е еволюирала множество пъти. Днес японците са създали специална традиция за пиенето на напитката – т.нар. чаена церемония. Добрите новини е, че днес можем да се възползваме от полезните съставки на матчата и без всичката формалност около приготвянето й и дори да си я сложим в латето преди работа.

Ако сте виждали матча, ще забележите, че тя е много нежен силно зелен прах, който дори може да се оприличи на сянка за очи по текстура. Това всъщност се дължи на факта, че тя представлява много фино стрити листа от растението.

А какви са полезните й страни?

Матчата има свойства да помага с много болести, включително затлъстяването. Това я нарежда сред най-полезните напитки и дори храни. Можем да я категоризираме като суперхрана, въпреки че технически е напитка, защото съдържа повече антиоксиданти от всеки един подобен продукт.

Ако вземем за пример годжи берито, което се счита за суперхраната с най-много антиоксиданти, се оказва, че матчата има до 5 пъти по-голямо количество.

Да стопим мазнините в областта на бедрата

Освен това матчата е добър заместител на кафе. С нея можем да получим подобно количество кофеин, но да избегнем негативните му ефекти – нервността, влиянието върху кръвното налягане и треперенето.

Ако пък решим да пием матча преди тренировка, ще усилим многократно ефекта й. Студенти от Американски университет доказват, че приемането на напитката непосредствено преди тренировка води до изгаряне на 25% повече мазнини и изгарянето до 35-43% повече калории.

По-малко познати са антистрес свойствата на напитката – заради съдържанието на на Л-теанин, рядко срещана в големи количества аминокиселина, се успокоява организма, отпуска се умът, но работоспособността се запазва. Оказва се дори, че ако пием матча, се увеличават и възможностите ни да запомняме и да мислим по-креативно.

Майка споделя как си възстанови тялото след бебето със само 20 минути тренировки на ден

Чаят помага дори за красотата, като забавя процесите на стареенето и прави кожата по-еластична и способна да се бори с раздразненията и проблемите, които може да възникнат.

Ако сега случайно ви се е приискало да пробвате матча, ще ви предложим една рецепта за лате с чая. Звучи малко странно, но опитате ли я, ще разберете защо ви я препоръчваме.

Как да поддържаме форма според зодията си

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве18 СЕПТЕМВРИ 2019

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Витамините, от които децата ни се нуждаят

И въобще добра идея ли е да даваме витамини под формата на хранителна добавка на децата си?

Здраве16 СЕПТЕМВРИ 2019

Енергийно зареждане в началото на новия сезон

Не падайте в плен на есенната умора - можете да се предпазите с тези няколко стъпки

Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2019

Искате бърз метаболизъм? Правете тези 5 неща всеки ден

Кои добавки да не забравяме и защо да наблегнем на тежестите