Какво е матчата и защо да я включим към латето си?

Ето защо да включите напитката в деня си

Виждали сте я в напитките на известните, чували сте за полезните й свойства, но какво всъщност е матчата?

Матчата е традиционен японски чай, който много смятат за тайната причина зад здравето и ниските килограми на азиатците.

Какво представлява тя?

Историята му в тяхната култура е започнала още през 13 век и от тогава е еволюирала множество пъти. Днес японците са създали специална традиция за пиенето на напитката – т.нар. чаена церемония. Добрите новини е, че днес можем да се възползваме от полезните съставки на матчата и без всичката формалност около приготвянето й и дори да си я сложим в латето преди работа.

Ако сте виждали матча, ще забележите, че тя е много нежен силно зелен прах, който дори може да се оприличи на сянка за очи по текстура. Това всъщност се дължи на факта, че тя представлява много фино стрити листа от растението.

А какви са полезните й страни?

Матчата има свойства да помага с много болести, включително затлъстяването. Това я нарежда сред най-полезните напитки и дори храни. Можем да я категоризираме като суперхрана, въпреки че технически е напитка, защото съдържа повече антиоксиданти от всеки един подобен продукт.

Ако вземем за пример годжи берито, което се счита за суперхраната с най-много антиоксиданти, се оказва, че матчата има до 5 пъти по-голямо количество.

Да стопим мазнините в областта на бедрата

Освен това матчата е добър заместител на кафе. С нея можем да получим подобно количество кофеин, но да избегнем негативните му ефекти – нервността, влиянието върху кръвното налягане и треперенето.

Ако пък решим да пием матча преди тренировка, ще усилим многократно ефекта й. Студенти от Американски университет доказват, че приемането на напитката непосредствено преди тренировка води до изгаряне на 25% повече мазнини и изгарянето до 35-43% повече калории.

По-малко познати са антистрес свойствата на напитката – заради съдържанието на на Л-теанин, рядко срещана в големи количества аминокиселина, се успокоява организма, отпуска се умът, но работоспособността се запазва. Оказва се дори, че ако пием матча, се увеличават и възможностите ни да запомняме и да мислим по-креативно.

Майка споделя как си възстанови тялото след бебето със само 20 минути тренировки на ден

Чаят помага дори за красотата, като забавя процесите на стареенето и прави кожата по-еластична и способна да се бори с раздразненията и проблемите, които може да възникнат.

Ако сега случайно ви се е приискало да пробвате матча, ще ви предложим една рецепта за лате с чая. Звучи малко странно, но опитате ли я, ще разберете защо ви я препоръчваме.

Как да поддържаме форма според зодията си

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 ФЕВРУАРИ 2020

Полезните храни, които не е добре да ядем вечер

Ябълките, ядките и бананите се усвояват добре през деня, но натоварват организма преди лягане

Здраве12 ФЕВРУАРИ 2020

Виното и шоколадът са полезни за кожата?

Да, благодарение на една тяхна обща съставка

Здраве08 ФЕВРУАРИ 2020

Забравете за безсънието с помощта на... розов шум

Вероятно сте чували за белия шум, но той дори не е най-ефективният начин да се преборим с безсънието

Здраве07 ФЕВРУАРИ 2020

Витамин B6, калий и магнезий помагат при задържане на вода

Ето как да разпознаете състоянието, как да си помогнете сами и кога е нужно да се консултирате с лекар