Здраве & Фитнес : Здраве27 ОКТОМВРИ 2016

Имате кошмари? Може да страдате от депресия

Учени обясниха връзката между лошите сънища и тревожността

Събуждате ли се често с разтуптяно сърце след поредния ужасен кошмар? Или пък трудно заспивате и с часове се въртите в леглото?

Ново изследване разкри неочакваната връзка между лошите сънища, безсънието и депресията. То е проведено от изследователи от Университета в Турку във Финландия и Финландския Национален институт по здравеопазване и социални грижи.

Водещият учен Нилс Сандман от Университета в Тукуру разкрива, че депресията и изтощението могат да бъдат ключов фактор за появата на кошмари. Често в сънищата се включва физическа опасност и може да се провокират редица негативни емоции, включително чувство на тревожност, ужас, срам и отвращение.

В проучването, което е проведено в периода между 2007 и 2012 г., са се включили почти 14 000 души на възраст между 25 и 74 години. Приблизително 45% от участниците са заявили, че са имали кошмари през последните 30 дни, докато малко над 50% споделят, че не са имали. След проведения анализ от страна на учените става ясно, че 28,4% от участниците, страдащи от тежки симптоми на депресия, съобщават за чести кошмари. От тях са измъчвани и 17,1% от засегнатите от безсъние.

syn

След по-задълбочен анализ, авторите на изследването, публикувано в списание Sleep, става ясно, че най-значителните независими рискови фактори за чести кошмари са инсомнията, изтощението и негативното отношение към себе си – типичен симптом на депресията.

“Очевидна е връзката между кошмарите и депресията, но също така е очевидна връзката между чувството за удовлетвореност от живота и здравето на участниците”, обяснява Сандман. “Кошмарите са индикация за появата на ранна депресия и имат диагностична стойност, за която не знаехме до днес”, добавя той.

Друго изследване пък показва, че при хората, които сънуват кошмари, има повишен риск за самоубийство.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми