Здраве & Фитнес : Здраве16 ОКТОМВРИ 2019

Отговори на най-важните въпроси за антидепресантите

Как действат, водят ли до пристрастяване и още

За съжаление днес повечето хора се сблъскват с депресията на някакъв етап от живота си. Затова и дискусията за приема на антидепресанти е толкова актуална.

Ще се опитаме да ви отговорим на основните въпроси за този вид лекарства:

Как влияят?

Антидепресантите въздействат химически върху нервната система, като увеличават концентрацията на невротрансмитери. Това са вещества, използвани за комуникация между нервните клетки. Това улеснява функционирането на нервната система. Други действат на серотониновата система, трети на норадреналина, трети на допамина, други на две или три от тези системи. Те трябва да бъдат администрирани от специалист, тъй като всеки случай се нуждае от оценка и познаване коя категория е подходяща за всеки индивид във всеки даден момент.

Имат ли антидепресантни странични ефекти?

По-новите антидепресанти са безопасни лекарства с малко или никакви странични ефекти. Основните странични ефекти са временни (първите дни от приема на лекарството) и засягат стомашно-чревната система.

Пристрастяваме ли се към тях?

Органично антидепресантите от ново поколение не пристрастяват. Но те могат да причинят емоционална зависимост, тоест пристрастяване на пациента към „сигурността“, която им се дава. Те трябва да бъдат спирани постепенно, тъй като рязкото прекъсване може да доведе до голям стрес.

Кога се препоръчват?

Днешният човек е в опасност да изпадне в депресия, дори без това, което наричаме трагични събития. Когато човек почувства, че силите му намаляват, щастието му се срива, че той не е “достатъчен” да се измъкне сам от тези състояния, той е в риск от депресивна ситуация. Днес почти всички хора се нуждаят от антидепресанти в определен момент от живота си. С други думи, когато функционалността на човек е ограничена, лечението с антидепресанти се счита за необходимо.

Трябва ли всеки, който приема антидепресанти, да бъде наблюдаван от специалист?

Необходимо е не само за определяне на дозата, но и за справяне с емоционалната зависимост. Когато пациентът се наблюдава от специалист и се подпомага от психотерапевти, рискът от емоционална зависимост изчезва. Важно е също психиатърът да оцени други фактори, като например приема на други лекарства за други заболявания, които могат да взаимодействат с антидепресанти, и употребата на алкохол.

Самолечението с антидепресанти може да доведе до “прегряване” на настроението, което е също толкова патологично, колкото и депресията.

Необходимо е специално внимание при започване на антидепресантна терапия, ако човек се бори със самоубийствени мисли или с импулс за самонараняване.

Само депресия ли лекуват?

Важно е да се знае, че антидепресантите са лечение (заедно с психотерапията за най-добри възможни резултати) не само за депресия, но и за тревожни разстройства, различни фобии и обсесивно-компулсивно разстройство.

Какво да запомните

Само психиатър има право да предписва антидепресанти. Много е важно да следвате инструкциите му, както за времето, когато приемате лекарствата, така и за това кога е време да прекратите лечението.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве03 АПРИЛ 2020

В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Витамините са по-здравословни, ако ги приемате директно чрез храната, а не под формата на добавки от аптеката

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави