Може би не знаете, че сте в депресия?

Ако се опитате да избягате от депресията, настъпват необратими изменения в организма

Добре познат ви е изразът: „Прекалено заетият човек няма време за депресия.“

Но състоянието на депресия чудесно може да се скрие. И дори и да се опитвате да избягате от него, опасността до да провокира необратими изменения в организма, е голяма.

Разбира се, ако сме заети с нещо, това ни дава усещане за много енергия. Лекарите съветват, ако сме тъжни, да се заемем да вършим нещо и тогава силите ни сами ще се появят. Има хора, които предпочитат да „излежават“ депресията си – не излизат от вкъщи. Но всички тези „стратегии“ само удължават очакването й. Това обаче означава през цялото време да сте в депресия, да я изживявате наполовина. Което означава, че живеете наполовина. Веднага щом се отпуснете за малко, депресията се появява.

Как тогава да разпознаете, че тя е тук, че не ви е напуснала? Какви са усещанията и чувствата, зад които се крие?

АГРЕСИЯ

Депресията е стопирана агресия. Все нещо не ви удовлетворява. И, за да не „убиете“ някого, предпочитате да насочите агресията към себе си.

Джанет: С Майкъл цял живот страдахме от депресия

ВИНА

Неудовлетвореност от живота, претенция към самия себе си – това създава тягостно състояние, в което се настанява чувството за вина. Чувствате се виновни дори за това, за което изобщо не сте съпричастни: „Без вина виновен.“

ТЪГА

Това е тъга по загубеното. Неизяснени загуби и преувеличен „траур“. Изведнъж, разпознавайки себе си в това, човек започва да плаче. За близките, които е загубил, но така и не е намерил време да оплаче. За къщата, в която е живял като дете. За нещо в самия него, което си е отишло безвъзвратно.

ПЛАЧ ОТ НИЩОТО

„Депрсията е безкраен вътрешен плач.“ Срамът пречи този плач да бъде споделен. Тогава се обръщате към Съдбата с въпроса „Защо аз?“. Безполезно е. Просто трябва да споделите този плач с някого. Именно споделянето прави емоциите лекуващи, а не унищожителни.

„Част от мен умря, но аз съм жив.“ Тези думи са изход от постоянното потисничество на депресията.

Диетата, с която ще победим сезонната депресия

ТРЕВОГА ПРЕД ЖИВОТА

Докато сте в „люлката“ на забраните, сте доста по-спокойни. Но, веднъж събудили сте се от „съня на депресията“ и поели отговорност за поведението си, можете да изпитате тревога. Важно е обаче да не спирате тези крачки към истинския живот. Вярно е, че с всяка крачка агресията и чувството за вина ще растат. Но затова е важно да потърсите подкрепа в желанието си да „плачете за себе си“. Така ще се придвижвате напред към удовлетворяването на истинските си желания.

Имате кошмари: може да страдате от депресия

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА BETTER ME

Better me18 ЮНИ 2019

Омразата към другите жени руши собственото ни щастие

Какво е обяснението за този феномен?

Better me15 ЮНИ 2019

Кога егоизмът може да бъде полезен

Когато егоизмът стане синоним на грижа за себе си, нещата се променят.

Better me14 ЮНИ 2019

Как да се освободим от мислите за работата по време на почивка

Много от нас не могат да се насладят на ваканцията си заради изтощението от работата

Better me12 ЮНИ 2019

Колкото по-заета, толкова по-малко стресирана

Бионсе признава, че запълва всяка минута от деня си с работа, за да държи съзнанието си постоянно заето