10 причини да изпиете една чаша вино тази вечер

Ако все още се чудите, ето ви няколко подходящи причини

Не че имаме нужда от причина, за да си налеем една хубава чаша вино.

Една чаша вино винаги е добра идея нали? Ако не сте сигурни, позволете да ви убедим с тези 11 причини да си сипете една тази вечер.

1. Виното е добър антидепресант

През 2013 година в Испания се е провело изследване в продължение на 7 години. Хората, които през този период изпивали между две до седем чаши на седмица, били с много по-ниски нива на стрес и имали по-малки шансове да изпаднат в депресия.

2. Помага за отслабването

Виното влияе на хормоните ни, така че да спре задържането на мазнини и да подпомогне загубата на тегло.

Вижте точно как тук: Съюзник ли е червеното вино в борбата с килограмите?

3. Предпазва ни от диабет тип 2

Полифенолите във виното влияят върху инсулина и глюкозата в кръвта ни и така ни предпазват от развиването на диабет. Освен това, ретинолът, който е главна съставка в алкохолните напитки, влияе благоприятно на вече заболелите от болестта, според наблюденията на учените.

4. Намаля нивата на холестерол

Изследванията показват, че съставките на виното работят срещу натрупалия се в кръвта ни лош холестерол, като същевременно помагат за синтезирането на полезния холестерол. Затова и една чаша вино с вечерята с месо не е само вкусна комбинация, но и полезна.

5. Предотвратява заболявания на сърцето

Заради ефекта си върху холестерола и подкожните мазнини, виното се оказва и добра превенция за всякакви сърдечни заболявания. Хората, които пият от гроздовата напитка, имат по-малка опасност от инсулт и сърдечен удар.

По виното ще познаеш човека

6. Може да повишава нивата на омега-3 мастни киселините

Макар и все още да не е напълно обяснено как, вече е доказано, че виното повишава нивата на полезните мастни киселини в тялото ни, подобно на когато ядем риба. Вероятно това е заради влиянието на полифенолите върху организма. Но без значение от причината, това са страхотни новини за любителите на напитката, защото здравословните нива на омега-3 помагат за отслабването, подобряват храносмилането и намалят подуването.

7. Предотвратява кариеси

Макар и да оцветява зъбите ни, виното всъщност ги предпазва от кариеси. Това доказа научното списание  “Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

8. Намаля опасността от невродегенеративни заболявания

Това означава, че има по-голям шанс да избегнем заболявания като артрит и паркинсон, които се появяват с възрастта.

Ягодово изкушение с вино за идеалната вечер

9. Той е естествен пробиотик

Ако прекалим с пиенето, можем да си навлечем много неприятности на черния дроб, червата и стомаха. Но в правилните пропорции всъщност виното помага за развиването на полезните бактерии, тоест действа като пробиотик. Той помага за храносмилането и намаля подуването.

10. Заслужили сте си го!

Последна, но не на последно място е най-простата причина – виното е страхотна напитка и вие заслужавате да си сипете една чаша.

Потвърдено: 2 чаши вино преди сън помагат на отслабването

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ЯНУАРИ 2020

Пет супербилки за по-висок имунитет

В категорията суперхрани билките са най-ефективните

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?