Living : Лайфстайл25 ОКТОМВРИ 2019

10 урока за живота, на които ни учат пътуванията

Раницата на гърба и необятният хоризонт понякога са най-голямото богатство

“Ако пътуваш достатъчно надалеч, ще откриеш себе си.” – Дейвид Мичъл

Това едно изречение от “Облакът Атлас” е напълно достатъчно, за да опише всичко, което ни дават пътешествията до близо и далеч. Когато посещаваме нов град, непозната страна, изкачваме се по планинска пътека или се разхождаме из калдъръмени улици, научаваме хиляди нови неща за мястото, на което се намираме, но и още толкова за самите себе си.

Именно това е една от причините, заради които пътешествията са едно от най-великите неща, които човек може да си подари. Ето на какво още ни учат те.

5969ecdf5c7fea02e721067875d8db98

Никога не сме сами

Най-хубавото нещо на пътешествията до далечни дестинации е, че където и да се намираме, винаги се оказваме заобиколени от хора. Независимо докъде пътувате и дали ще помолите за помощ местен или чужденец, хората по начало са приятелски настроени и винаги се отзовават. Един разговор с непознат пък лесно може да прерасне в истинско приятелство.

Светът не е толкова страшен, колкото мислим

Понякога идеята за пътуване до непознато място може да изглежда доста плашеща и е свързана с различни видове стрес. Това е така, защото смяната на обстановката ни кара да излезем от “зоната си на комфорт“ и ни кара да взаимодействаме със света по различен начин от този, с който сме свикнали. Но колкото повече бродим по света, толкова повече осъзнаваме, че хората навсякъде са почти еднакви – мили, отзивчиви и готови да помогнат.

Лесно преживяваме с по-малко

Понякога се случва да вземем прекалено много багаж за дадена дестинация, а след това да осъзнаем, че сме използвали около половината от нещата в куфара. В такива случаи е добра идея да почерпим информация от блогове на пътешественици, посетили същото място, в които описват от какво са имали нужда по време на пътуването си. Друг съвет, който те често дават, е да съберете всичкия си багаж на едно място и след това да прецените кои са излишните неща. Така ще ви остане повече място за сувенири и подаръци, когато се връщате обратно.

0752c92bd2a3f542e6e8df35487c6440

Учим се как да разчитаме на другите

Свикнали сме да бъдем независими възрастни хора, които се грижат сами за себе си, но пътуванията ни връщат обратно в детските години. Всичко около нас е ново и непознато, гледаме на заобикалящия ни свят с почуда и любопитство. Питаме за посоката, за забележителностите, за съвети за пазаруване и какво ли още не, а накрая осъзнаваме, че голяма част от самото изживяване е именно помощта, която другите хора ни дават.

Светът е голям и вкусната храна е навсякъде

У дома често ядем едни и същи неща, отново и отново, но когато сме на път сме склонни да се отпуснем и да опитаме нещо, което никога досега не сме яли, а в друг случай вероятно не бихме и пробвали. Пътуванията предразполагат хората към нови изживявания, а интернационалната кухня е едно от тях.

Можем да се забавляваме, където и да сме

Хората казват, че самото пътешествие, а не дестинацията е това, което има значение и това е една от  най-големите истини за пътуването като цяло. Никога не знаете с кого ще се срещнете, докато се возите в автобуса или чакате следващия си полет, дали този човек няма да се окаже новият ви най-добър приятел или пък, защо не, любовта на живота ви? Докато пътуваме се учим да откриваме радостта в малките моменти, в споделените изживявания и в новите приятелства.

b3c479daca56c04d0b964498ca08009b

Никога не е късно за промяна

В основата на всяко пътешествие стои промяната. Именно тази промяна ни учи на толкова неща за самите нас като личности, тъй като ни кара да погледнем с различни очи на себе си и живота си. Когато сложим слушалките и се изключим за заобикалящия свят, можем преспокойно просто да помислим върху всички онези неща, за които в ежедневието никога не ни остава време.

Учим се да си почиваме

Независимо дали сме на екскурзия, в която всяка минута е строго определена, или сме на ваканция и просто се излежаваме на плажа, успяваме да загърбим всички проблеми и задължения, с които животът ни е пълен у дома. В тези моменти се учим да обръщаме внимание на това колко невероятен всъщност е животът.

Поставяме под въпрос статуквото

Когато пътуваме в чужбина виждаме колко различни са нещата там, в сравнение с тези в собствената ни страна и култура. Заради това започваме да гледаме по различен начин дори на традиционните неща, с които сме свикнали в продължение на целия си живот, сдобиваме се с нова перспектива за света и хората в него. Изведнъж всичко се променя, а когато се приберем у дома, сякаш ние също сме по-различни личности от тези, които сме били, преди да заминем.

Чувстваме се част от заобикалящия ни свят

Посещавайки нови места, срещайки се с нови хора, учейки нови езици и потапяйки се в нови култури, ние се превръщаме в истински граждани на света. За нас не съществуват граници и езикови бариери, тъй като имаме нужда само от пътуването, за да сме щастливи.

Как да се освободим от стреса по време на пътуване

Ограбените спомени на Инстаграм туриста

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛАЙФСТАЙЛ

Градската медия Go Guide с ново лого и дизайн
Лайфстайл28 ЮНИ 2023

Градската медия Go Guide с ново лого и дизайн

Юнският брой е тук с редизайн, градски оазиси и десетки заведения, в които да се скриеш, докато си навън.

На фитнес със стил: Идеи от известните личности
Лайфстайл06 ФЕВРУАРИ 2023

На фитнес със стил: Идеи от известните личности

От сега до лятото тренировките трябва да бъдат нашият най-добър приятел, ако искаме да получим добри резултати.

Кампанията #ДайЗнак! - УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ включва активности всяка събота и неделя на септември
Лайфстайл08 СЕПТЕМВРИ 2022

Bulgaria Mall учи децата как да се държат правилно на пътя

Екипът на търговския център посреща новата учебна година с информационна кампания за пътната безопасност.

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?
Лайфстайл12 АВГУСТ 2022

Трудно ли е да бъдеш гост на кралицата?

Нейно Величество е на почивка в любимото си имение Хайленд, където е свикнала да приема гости. За тази цел обаче те трябва да преминат редица тестове.