Здраве & Фитнес : Диети06 ФЕВРУАРИ 2018

Това са петте най-ефикасни диети в света

Ето как да свалите излишните килограми бързо и да запазите резултата

Това са петте най-ефикасни диети в света

Екип от американски специалисти в областта на храненето и неговата психология, свръхтеглото, диабета и сърдечните заболявания определиха DASH режима и Средиземноморската диета като най-добрите в света.

Експертите от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) в САЩ са проучили 40 диети. Те са установили кои са най-лесните за изпълнение, какъв краткосрочен и дългосрочен ефект на отслабване имат, хранителната им стойност за тялото, както и действието им срещу различни заболявания. Ето кои са първите пет режима, които най-добре се отразяват на човешкия организъм и имат удивителни резултати.

Какво трябва да направите преди да започнете диета

Диетата DASH
Първото място в списъка си поделят две диети – DASH и Средиземноморската, за които вече сме писали. Първият режим залага на драстичното намаляване или пълния отказ от сол, продукти с високо съдържание на мазнини и захар. Освен основния ефект – снижаване на кръвното налягане, тази диета помага още да се снижи равнището на холестерола. Според диетолозите, DASH работи по-добре от много лекарствени препарати, използвани при хипертония.

Средиземноморска диета
Тя помага да се намали теглото, да се подобри работата на сърцето и мозъка, да се предотврати развитието на диабета и дори да се избегнат онкологични заболявания. В основата си залага на сложни въглехидрати (булгур, кафяв ориз, пълнозърнест хляб), плодове, зеленчуци, зехтин, риба, пиле в ограничени количества. Червеното месо и сладкишите не са изключени, но се приемат рядко.

Рестартирайте метаболизма с тридневен детокс

Това са петте най-ефикасни диети в света

Гъвкава вегетарианска диета
Както самото заглавие подсказва, този режим следва пълния отказ на месо. Тъй като е гъвкав, се приемат изключения в моментите, в които на човек много му се прияде месо. Учените изтъкват, че привържениците на този режим тежат средно с 15% по-малко от останалите и живеят с около 3,6 години повече. Освен това ползите за здравето не са малко. Намалява се риска инфаркт, диабет и рак.

Диета Weight Watchers
Точковата диета, както още е известна диетата на Weight Watchers, насърчава разнообразното и балансирано хранене – с точно определени за всеки организъм количества и калории. Реално всяка храна може да бъде включена в менюто, стига да не надвишавате общия брой точки. Позволеният брой точки, респективно калории на ден, зависи от няколко фактора: възраст, пол, височина и тегло. Каквито и да са проблемите ви с килограмите обаче, на ден трябва да се консумират не по-малко от 1200 калории, което 6гарантира бавно и здравословно отслабване.

12 промени в режима, които ще преобразят тялото ни завинаги

Интуитивно хранене
Това може би е най-любимата диета на всички, тъй като не изключва никакви храни. Според нейните принципи, можем да хапваме от всичко по малко. Учените коментират, че успешен е психологическия подход тук. Не разделяме храната на здравословна и нездравословна, а се допитваме до вътрешната си потребност и чувството си за глад. По този предотвратяваме момента да се натъпчем с някоя вредна храна, която е забранена при другите режими.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Плодовете с най-малко захари
Диети19 ОКТОМВРИ 2020

Плодовете с най-малко захари

Ако внимаваме със захарта, трябва да имаме предвид и фруктозата

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата
Диети23 СЕПТЕМВРИ 2020

Когато тялото ни подсказва, че е време да променим диетата

Ако забелязвате някой от тези седем симптома, значи организмът ви се опитва да ви изпрати предупредителен знак

Типичните грешки на една "здравословна" закуска
Диети10 СЕПТЕМВРИ 2020

Типичните грешки на една "здравословна" закуска

Или още от капаните на храненето по време на диета

Това са петте най-ефикасни диети в света
Диети31 АВГУСТ 2020

Мързеливият кето режим - работи ли?

По-лесен, но също толкова ефективен вариант като кето режимът - твърде хубаво да е истина?