Знаците, че диетата ви е бедна на фибри

Това са сигналите на тялото, за които трябва да следите

Богатите на фибри храни са основна част от диетата ни поради ред причини.

Освен, че са отговарят за доброто храносмилане, поддържат нивата на кръвната захар и са полезни за сърцето, фибрите са отговорни и за това да се чувстваме сити, след като сме се нахранили. За съжаление обаче, повечето от нас не консумират достатъчно от тях.

Препоръчителното количество за жените е поне 25 гр на ден, което трябва да си набавяме от диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В случай, че режимът ни страда от липса на фибри, предизвикан от непълноценна и обработена храна, от това може сериозно да пострада и здравето ни. В краткосрочен план се наблюдава поява на запек и висок холестерол, а в дългосрочен сме изложени на по-сериозни рискове: сърдечни заболявания, диабет и дори рак.

Ето кои са знаците, които могат да ви послужат като аларма, че организмът ви не получава достатъчно фибри:

Страдете от запек и подуване 

fibres (2)

Това е един от първите признаци на недостиг на фибри и проблеми с храносмилателния тракт. Обикновено те дават нужната маса на храната ни, за да може стомахът ни да е пълен и да не работи напразно. Много са нещата, които могат да предизвикат запек, но липсата на фибри в диетата е на първо място в списъка и ако често страдате от него, вероятно причината се крие именно там.

Кръвната ви захар се покачва и спада рязко

Това може да е знак, че нивото на кръвната захар се покачва, докато се храните. Когато ядете храни, богати на фибри и въглехидрати, на тялото му е нужно повече време, за да ги обработи. Така на въглехидратите им отнема повече време да достигнат кръвта и тялото се справя по-добре с тях, за разлика от големите дози въглехидрати (които то получава, ако ядете само такива храни). Бавната обработка на въглехидратите поддържа нивата на кръвната захар, които са от критична важност за това да сте енергични, да запазите теглото си и да намалите риска от диабет.

Огладнявате веднага след хранене

Ако храната ви е бедна на фибри, тя няма да ви засища добре и съвсем скоро след ядене ще посягате към нещо друго. Организмът ви обработва фибрите по-дълго време и от там идва и чувството за ситост в стомаха. Постоянните нива на глюкозата в кръвта също предотвратяват желанието за нещо за хапване, особено сладко, затова ефектът на фибрите върху огладняването е двоен.

Качвате килограми

Много са факторите, които могат да доведат със себе си напълняване, макар фибрите да могат да го предотвратят, отново чрез регулиране на кръвната захар и нивата на инсулина. Бедната на фибри диета кара тялото непрекъснато да иска още и още храна, заради липсата на ситост, а това също така може и да е знак, че ядете прекалено много обработена храна, бедна на полезни хранителни вещества и витамини.

Имате висок холестерол и кръвно налягане

Ако нивата на холестерола ви са високи, увеличаването на фибрите в диетата може да помогне да се нормализират. Те намаляват нивата на триглицеридите (които са отговорни за повишения риск от сърдечни болести) и увеличават нивата на HDL холестерол (“добрият” холестерол). Плодовете, зеленчуците и пълнозърнесите храни пък намаляват кръвното налягане, в допълнение към всички останали ползи, които носят на организма и фигурата ни.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми

Здраве07 НОЕМВРИ 2019

Инстаграм ни прави по-слаби

Според проучванията активните потребители на социалната медия по-лесно поддържат фигурата си