Знаците, че диетата ви е бедна на фибри

Това са сигналите на тялото, за които трябва да следите

Богатите на фибри храни са основна част от диетата ни поради ред причини.

Освен, че са отговарят за доброто храносмилане, поддържат нивата на кръвната захар и са полезни за сърцето, фибрите са отговорни и за това да се чувстваме сити, след като сме се нахранили. За съжаление обаче, повечето от нас не консумират достатъчно от тях.

Препоръчителното количество за жените е поне 25 гр на ден, което трябва да си набавяме от диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. В случай, че режимът ни страда от липса на фибри, предизвикан от непълноценна и обработена храна, от това може сериозно да пострада и здравето ни. В краткосрочен план се наблюдава поява на запек и висок холестерол, а в дългосрочен сме изложени на по-сериозни рискове: сърдечни заболявания, диабет и дори рак.

Ето кои са знаците, които могат да ви послужат като аларма, че организмът ви не получава достатъчно фибри:

Страдете от запек и подуване 

fibres (2)

Това е един от първите признаци на недостиг на фибри и проблеми с храносмилателния тракт. Обикновено те дават нужната маса на храната ни, за да може стомахът ни да е пълен и да не работи напразно. Много са нещата, които могат да предизвикат запек, но липсата на фибри в диетата е на първо място в списъка и ако често страдате от него, вероятно причината се крие именно там.

Кръвната ви захар се покачва и спада рязко

Това може да е знак, че нивото на кръвната захар се покачва, докато се храните. Когато ядете храни, богати на фибри и въглехидрати, на тялото му е нужно повече време, за да ги обработи. Така на въглехидратите им отнема повече време да достигнат кръвта и тялото се справя по-добре с тях, за разлика от големите дози въглехидрати (които то получава, ако ядете само такива храни). Бавната обработка на въглехидратите поддържа нивата на кръвната захар, които са от критична важност за това да сте енергични, да запазите теглото си и да намалите риска от диабет.

Огладнявате веднага след хранене

Ако храната ви е бедна на фибри, тя няма да ви засища добре и съвсем скоро след ядене ще посягате към нещо друго. Организмът ви обработва фибрите по-дълго време и от там идва и чувството за ситост в стомаха. Постоянните нива на глюкозата в кръвта също предотвратяват желанието за нещо за хапване, особено сладко, затова ефектът на фибрите върху огладняването е двоен.

Качвате килограми

Много са факторите, които могат да доведат със себе си напълняване, макар фибрите да могат да го предотвратят, отново чрез регулиране на кръвната захар и нивата на инсулина. Бедната на фибри диета кара тялото непрекъснато да иска още и още храна, заради липсата на ситост, а това също така може и да е знак, че ядете прекалено много обработена храна, бедна на полезни хранителни вещества и витамини.

Имате висок холестерол и кръвно налягане

Ако нивата на холестерола ви са високи, увеличаването на фибрите в диетата може да помогне да се нормализират. Те намаляват нивата на триглицеридите (които са отговорни за повишения риск от сърдечни болести) и увеличават нивата на HDL холестерол (“добрият” холестерол). Плодовете, зеленчуците и пълнозърнесите храни пък намаляват кръвното налягане, в допълнение към всички останали ползи, които носят на организма и фигурата ни.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 ЮЛИ 2019

Храните, които са забранени през лятото

През горещите дни има някои продукти, които се налага да избягваме

Здраве18 ЮЛИ 2019

Най-лесният начин да имаме по-дълъг живот

Едно упражнение намалява риска от рак и сърдечни проблеми

Здраве17 ЮЛИ 2019

Елиминиращата диета е най-добрият начин да се справим с подуването

Диетите може да послужат за много повече от просто подобрение на фигурата

Здраве16 ЮЛИ 2019

Кои храни са позволени преди лягане?

Ето кои храни се отразяват най-добре на тялото ни преди лягане