Здраве & Фитнес : Здраве19 НОЕМВРИ 2020

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Кампанията #BackToSport от Nike и защо е важна тя

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Тренировките като начин да се върнем към себе си и да посрещнем по-доброто бъдещe.

Много сме говорили за невероятната сила на спорта и за всичките позитиви, които той ни носи. Но какво правим, когато възможността да му се насладим пълноправно ни е отнета? Пред подобен въпрос се изправихме през началото на тази година.

Да си признаем, повечето от редакцията сме фенове на тренировките от вкъщи и първоначално затварянето на фитнес салоните, парковете и стадионите не ни уплаши особено.

Малко след това обаче запустелите спортни площадки, както и спортистите, които не могат да тренират за състезанията си, промениха мнението ни.

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Не много по-късно, този път с радост, забелязахме и друго – как никой не е готов да се предаде и да изостави спорта. От вкъщи, от двора, от терасата всеки експериментираше с нови тренировки в домашни условия. Пред очите ни се родиха множество трендове от ретро тренировките, през танците, до спортните предизвикателства и какво ли още не.

По време на пандемията успяхме да се убедим – каквото и да се изправи пред нас, накрая можем да се справим.

Сега, когато спортът е позволен, но ситуацията около нас не е никак по-малко страшна, не е моментът да се отказваме от целите си във фитнеса и грижата за здравето, а точно обратното – да съберем цялата тази мотивация и да я удвоим. За да бъдем по-подготвени, ако сценарият се повтори и за да надхвърлим себе си.

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Но понеже не сме фенове на празните приказки, а обичаме да се застъпваме на проучвания и доказателства зад думите си, събрахме малко интересна и не чак толкова популярна статистика за спорта по време на пандемията и ефекта му върху човешкия организъм:

  • Трима от петима попитани сред американците смятат, че спортът никога няма да се върне такъв, какъвто беше преди, но това не е задължително лошо – 70% от изследваните лица посочват, че спортът е станал важна част от живота им точно по време на пандемията и сега са по-мотивирани да тренират от всякога.
  • Най-практикуваните физически активности по време на пандемията са били медитацията и бягането, а най-често срещаната мотивация за спортуващите е била желанието да запазят фигурата си, сочи изследване.
  • Редовните тренировки, независимо дали са от вкъщи, или не, действат почти по същия начин като антидепресантите дори и върху хора със сериозни проблеми, разкрива друго проучване от асоциацията “Psychosomatic Society”
  • Същото изследване от по-горната точка доказа, че ако страдащите от депресивни състояния се откажат от спорта, след като веднъж са започнали, шансът неприятните мисли да ги застигнат отново се покачва. Затова и е задължително за спортистите и фитнес ентусиастите да не се отказват от физическата активност, дори и в условията на пандемия.

След като отговорихме на въпроса защо да тренираме, сега остана единствено да открием и правилното вдъхновение.

Точно с тази цел Nike създават новата си кампания с името #BackToSport. В буквален превод това ще значи “завръщане към спорта”, но към това ние добавяме и едно “завръщане към себе си”, защото спортът е онова, което ще ни върне към истинското нас преди всичко останало.

Кампанията е призивът на Nike към света да се мобилизира да продължи да се движи дори по време на пандемията и да изкрещи “Нищо не може да ни спре!”

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

За да мотивират потребителите си, от марката си колаборират с известни инфлуенсъри от цял свят, чрез които съобщението е разпространено. В България лицата на кампанията са Карин Околие, Ванко Георгиев и Цвети от TsvetiFit.

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

“Да стиснем зъби, да бъдем подготвени, да бъдем в пълна готовност да надхвърлим себе си и когато светът оздравее, нищо не може да ни спре”, това са част от думите, с които ни мотивира Карин – лекоатлетка, състезаваща се в спринта на 60, 100 и 200 метра. Тя е още позната като “младата надежда на българската лека атлетика” и като такава Околие редовно предлага вдъхновение за последователите си в Instagram, а видеото й за Nike не е изключение.

Вероятно познавате Ванко Георгиев като фитнес инструктора, който тренира звездите у нас, но както в повечето случаи се оказва, той е много повече от това.

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

Атлет, треньор и основател на уникалната методика PUMP & RUN, той се занимава със спорта от детска възраст и не си представя живота без физическата активност. Затова и предизвикателството, което пандемията изправя пред него, е особено трудно, но и точно поради тази причина думите му са толкова мотивиращи.

Накрая, но не на последно място, ни вдъхновява Цвети, която последователите й познават като момичето от TsvetiFit, което никога не се извинява за характера си и не се страхува да предизвиква себе си и другите както във фитнеса, така и извън него.

Връщаме се към спорта, връщаме се към себе си

“Бъдете силни, дисциплинирани и позитивни… и ще го направим, защото нищо не може да ни спре”, казва тя във видеото си за Nike – послание, зад което всеки може и трябва да застане.

Независимо какво и къде спортуваме, сега е моментът да надскочим себе си и да станем шампиони! #nothingcanstopus

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Защо тялото ни се нуждае от селен?
Здраве13 ЯНУАРИ 2021

Защо тялото ни се нуждае от селен?

От къде да си го набавим чрез естествени източници

3 лековити чая при настинка
Здраве09 ЯНУАРИ 2021

3 лековити чая при настинка

Няколко лесни идеи за билков чай, които ще ни помогнат при простуда

Здрав гръб, здраво тяло
Здраве06 ЯНУАРИ 2021

Здрав гръб, здраво тяло

Няколко лесни трика, за да избегнем така неприятните болки в гърба

24-часов детокс в шест стъпки
Здраве26 ДЕКЕМВРИ 2020

24-часов детокс в шест стъпки

Ако сте преяли от празниците, това е начинът да се справите