Симптоми на рак на гърдата, които много жени пренебрегват

Тревожни сигнали, които не са бучка

Първите симптоми на рак на гърдата невинаги са бучка, която можем да напипаме.

Много жени си представят с ужас как напипват твърдо образувание, което може да се окаже злокачествено.

Важно е обаче да знаем, че първите симптоми на злокачествен процес могат да бъдат различни. Невинаги първо напипване мещо твърдо в гърдата – понякога подутите лимфни възли под мишниците могат да бъдат сигнал.

Всяка рязка промяна във вида и текстурата на кожата на гърдите е повод да потърсим съвет от лекар. Това може да бъде удебеляване, неравност, хлътване навътре, зачервяване, сърбеж. Може да бъде усещане – за изведнъж повишена чувствителност.

Храните, които могат да ни предпазят от рак

Наблюдавайте също така зърната на гърдите. Промяна във формата, цвета или чувствителността им е повод да ви прегледа лекарят ви. Също така, потърсете помощ ако зърното, което до този момент е било навън, започне да хлътва навътре.

Какъвто и симптом да забележите, важното е да се обърнете към личния си лекар веднага, но без да изпадате в паника. Всеки един от тези симптоми може да се окаже и нещо напълно безобидно.

Преглеждайте редовно сами гърдите си – както на външен вид, така и чрез внимателно опипване. Не пропускайте и редовния си годишен преглед. Понякога, ако имате фамилна обремененост, може да ви посъветвате да го правите и на всеки 6 месеца.

Солариумът е толкова вреден, колкото и цигарите

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве07 ОКТОМВРИ 2019

Фитнесът е особено важен за интровертите

Упражненията ги откъсват от проблемите и подобряват самочувствието

Здраве04 ОКТОМВРИ 2019

Любимата здравословна рецепта на Бионсе

Нейната идея за овесени ядки е много по-различна от това, което сме виждали до сега

Здраве30 СЕПТЕМВРИ 2019

Гладът към тези храни издава, че нещо не е наред с тялото ни

Когато ни се прияде някоя конкретна храна, вероятно тялото ни се опитва да ни каже нещо

Здраве29 СЕПТЕМВРИ 2019

Грешките в готвенето, които забавят метаболизма ни

Не е важно само с какво се храните, но и как го подготвяте