Оставете недоспиването в миналото

Няколко навика нарушават съня и ни карат да будуваме цяла нощ

Ако страдате от недоспиване, най-вероятно сте жертва на някой (или всички) от следните навици, които според експертите са в основата на това да не можем да се наспим добре.

Първият, естествено, е кофеинът. Голяма част от нас разчитат на солидна доза кафе, за да могат да останат активни през деня, дори когато се чувстваме добре отпочинали.

Вторият е, че постоянно разчитаме на аларми, които да ни будят сутрин и по никакъв начин не можем да станем навреме, ако не са те.

А третият и също често срещан, е проспиването на уикендите. Да, много от нас разчитат на съботата и неделята, в които можем да спим колкото си искаме.

Месец без алкохол подобрява съня и подмладява

Експертите казват, че прекалено много голям процент от младите жени гледат на голямата доза сън като на изкушение, като бюти процедура или чифт нови обувки. “Нужно е да гледаме на съня като нещо от изключителна важност, точно като правилното хранене и упражненията,” казва доктор Кристен Нътсън.

Един лесен съвет за справяне с липсата на сън е този: лягайте си с 15 мин. по-рано всеки ден в продължение на седмица, а на следващата добавете още 15 мин. и т. н. Малките увеличения на часовете сън са по-лесни и могат да доведат до огромна разлика. След един месец ще забележите, че вече сте свикнали с този режим и ще си набавите още цял час сън.

Не прекалявайте със съня през уикенда

Намалете температурата в стаята с поне 2 градуса, когато лягате. Температурата на тялото пада, когато спим, а малко по-хладната среда ни помага да спим по-добре. Също така спете на абсолютна тъмнина. Светлината пречи на тялото да произвежда хормона мелатонин, а той регулира съня.

Изключете компютъра, телевизора и таблета час преди да си легнете. Светлината на технологичните играчки залъгва хипоталамуса на мозъка ви (частта, която ви кара да заспивате), че в момента е ден. Ако пък изобщо не можете да издържите да не си проверите имейла за последен път, преди да си легнете, нека тогава е от телефона.

Ходенето до тоалетна по средата на нощта също не е добре за съня ви, затова се постарайте да не приемате много течности непосредствено преди да си легнете, особено пък алкохол.

Невъзможността да заспим до късните часове на нощта или прекалено ранното събуждане също са често срещани проблеми, въпреки че инсомнията е най-коментираният. Така нареченият “бял шум” помага – монотонното въртене на вентилатор например ще ви унесе в дрямка и много бързо ще потънете в дълбок сън.

Моркови, месо и пържено пречат на съня

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве16 НОЕМВРИ 2019

Петте най-полезни зимни плодове и зеленчуци

Яжте червено цвекло, мандарини и карфиол за здраве

Здраве13 НОЕМВРИ 2019

Трите съвета на Хайди Клум за красива фигура

Майката на четири деца разкри как поддържа фигурата си

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми