Здраве & Фитнес : Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2018

Как медитацията прави кожата красива?

Контролираният стрес по време на медитиране запазва младостта

Ползите от медитацията… струва ли си да ви ги припомняме: подобряване на концентрацията, на настроението, но и удължаване на младостта и забавяне на пенсионирането.

Ако медитирате всеки ден, със сигурност ще добавите 5 години към живота си. В Холивуд медитацията помага на много от звездите – освен Дейвид Линч, така се справят със стреса още и Опра Уинфри, Лив Тайлър и доста от интелигентните личности, които си заслужава да следваме.

Добрите дерматолози препоръчват да спрем да правим тези неща

20 минути на ден, сутрин и вечер – това е формулата за балансирана психика. Тайната е да не се опитвате да спирате потока от мисли, а да му позволите да съществува и да го наблюдавате отстрани. Удивително е, но след 5-10 минути монологът в ума ви стихва от само себе си, след което настъпва тишина, чистота в мислите и се раждат новите идеи. Продуктивността се повишава, а стресът е доста по-поносим: събитията, които преди са ви се стрували болезнени, сега ви изглеждат незначителни, а отражението им върху вас отминава доста по-леко и по-бързо.

Важен ефект от медитацията е и промяната на външния вид. За това свидетелстват всички, които медитират или наблюдават медитиращи – кожата се отпуска, излъчва сияние като след отпуск. Няколко минути след началото на практиката мускулите на лицето се отпускат и изражението му се променя, като става по-меко. Челото и челюстта връщат нормалното си положение. За това има причина.

Медитацията е мирно оръжие срещу стреса. Връзката между състоянието на мозъка и състоянието на кожата е доказана. Стресът предизвиква реакция в ендокринната система, а хормоните на свой ред атакуват кожата. Излишъкът на кортизол е свързан с появата на акне, с нарастването на адреналина, което намалява притока на кръв към кожата и причинява сив тен и бледост.

Как да маскирате недоспиването

Стресът е гориво за възпалителните процеси, което става причина запоявана екземи, розацея, на внезапна сухота и акне. Колкото и ретинол да нанесете, кожата ви няма да получи никаква полза, ако сърдечният ви ритъм напомня на пневматични чукове. Медитацията намалява хормона на стреса, който е причина за несъвършенствата на кожата. Тези процеси се контролират от мозъка, затова е логично, че успокоявайки го, късаме порочния кръг.

Днес има специален термин за медитация, която помага за красотата на кожата – skin meditation. Технически тази практика не се различава от стандартната, освен с целта си: да се  даде покой на ума, за да може кожата да се почувства добре и да изглежда по-здрава. В науката съществува и направление психодерматология – раздел от дерматологията, който се занимава с лечението на проблемна кожа с помощта на психологически и психиатрични методи.

Медитацията не променя хода на събитията и сама по себе си не е панацея за всички несъвършенства и беди. Но с нейна помощ успяваме да приемаме света по различен начин.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване