Здраве & Фитнес : Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2018

Как медитацията прави кожата красива?

Контролираният стрес по време на медитиране запазва младостта

Ползите от медитацията… струва ли си да ви ги припомняме: подобряване на концентрацията, на настроението, но и удължаване на младостта и забавяне на пенсионирането.

Ако медитирате всеки ден, със сигурност ще добавите 5 години към живота си. В Холивуд медитацията помага на много от звездите – освен Дейвид Линч, така се справят със стреса още и Опра Уинфри, Лив Тайлър и доста от интелигентните личности, които си заслужава да следваме.

Добрите дерматолози препоръчват да спрем да правим тези неща

20 минути на ден, сутрин и вечер – това е формулата за балансирана психика. Тайната е да не се опитвате да спирате потока от мисли, а да му позволите да съществува и да го наблюдавате отстрани. Удивително е, но след 5-10 минути монологът в ума ви стихва от само себе си, след което настъпва тишина, чистота в мислите и се раждат новите идеи. Продуктивността се повишава, а стресът е доста по-поносим: събитията, които преди са ви се стрували болезнени, сега ви изглеждат незначителни, а отражението им върху вас отминава доста по-леко и по-бързо.

Важен ефект от медитацията е и промяната на външния вид. За това свидетелстват всички, които медитират или наблюдават медитиращи – кожата се отпуска, излъчва сияние като след отпуск. Няколко минути след началото на практиката мускулите на лицето се отпускат и изражението му се променя, като става по-меко. Челото и челюстта връщат нормалното си положение. За това има причина.

Медитацията е мирно оръжие срещу стреса. Връзката между състоянието на мозъка и състоянието на кожата е доказана. Стресът предизвиква реакция в ендокринната система, а хормоните на свой ред атакуват кожата. Излишъкът на кортизол е свързан с появата на акне, с нарастването на адреналина, което намалява притока на кръв към кожата и причинява сив тен и бледост.

Как да маскирате недоспиването

Стресът е гориво за възпалителните процеси, което става причина запоявана екземи, розацея, на внезапна сухота и акне. Колкото и ретинол да нанесете, кожата ви няма да получи никаква полза, ако сърдечният ви ритъм напомня на пневматични чукове. Медитацията намалява хормона на стреса, който е причина за несъвършенствата на кожата. Тези процеси се контролират от мозъка, затова е логично, че успокоявайки го, късаме порочния кръг.

Днес има специален термин за медитация, която помага за красотата на кожата – skin meditation. Технически тази практика не се различава от стандартната, освен с целта си: да се  даде покой на ума, за да може кожата да се почувства добре и да изглежда по-здрава. В науката съществува и направление психодерматология – раздел от дерматологията, който се занимава с лечението на проблемна кожа с помощта на психологически и психиатрични методи.

Медитацията не променя хода на събитията и сама по себе си не е панацея за всички несъвършенства и беди. Но с нейна помощ успяваме да приемаме света по различен начин.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве07 ОКТОМВРИ 2019

Фитнесът е особено важен за интровертите

Упражненията ги откъсват от проблемите и подобряват самочувствието

Здраве04 ОКТОМВРИ 2019

Любимата здравословна рецепта на Бионсе

Нейната идея за овесени ядки е много по-различна от това, което сме виждали до сега

Здраве30 СЕПТЕМВРИ 2019

Гладът към тези храни издава, че нещо не е наред с тялото ни

Когато ни се прияде някоя конкретна храна, вероятно тялото ни се опитва да ни каже нещо

Здраве29 СЕПТЕМВРИ 2019

Грешките в готвенето, които забавят метаболизма ни

Не е важно само с какво се храните, но и как го подготвяте