Здраве & Фитнес : Здраве10 ФЕВРУАРИ 2018

Как да разберете със сигурност дали не пиете твърде много?

8 въпроса издават проблеми с алкохола

Свикнали ли сте да завършвате всяка вечер с по две чаши вино преди лягане?

Много хора смятат, че до 50 мл концентрат, 1-2 чаши вино или 1-2 бири дневно не би довело до сериозни здравословни последици или до пристрастяване към алкохола. Специалистите обаче не смятат така. Те са категорични, че ежедневният прием на какъвто и да е вид алкохол не е нормално, а изследванията показват, че страната ни е на трето място по битов алкохолизъм в Европа.

Критериите на Световната здравна организация показват, че употреба на алкохол, независимо от количеството, повече от 5 дни в седмицата води до сериозни рискове за увреждане на здравето. Това е особено важи за дамите, които не се съобразяват с количеството приет алкохол.

Как алкохолът лишава тялото ни от полезни вещества

И все пак специалистите в световен мащаб споделят няколко момента, които издават реален проблем с алкохола, заради което трябва да си обърнете сериозно внимание. Ето кои са те:

1. Социалният ви живот се върти около алкохола
Срещате ли се с приятелите си за кино, за разходка или за да изпиете едно кафе? Или винаги предпочитате да излезете на вечеря с по чаша-две-ти вино, или пък на парти? Ако всяко ваше излизане с приятели е свързано със занимания, които задължително включват и алкохол, това е тревожен знак.

2. По колко пиете
Обмислете както количеството на алкохола, така и честотата на неговия прием. Замислете се и за това дали първоначално сте пиели по чаша вино веднъж-два пъти в седмицата с приятелки, а сега това се е превърнало в обичайно занимание вечер у дома. Алкохолизмът е прогресивно заболяване, така че възходящата тенденция показва проблем. Говорейки за количество, според експертите жената не трябва да приема повече от три напитки на едно излизане и не повече от седем на седмица. Но само, защото превишавате това количество, това не значи, че е фатално. “За една жена две чаши вино може да не са нищо, ако са случайно пиене и част от излизане с приятели. За друга обаче, това може да означава дори сериозно натравяне”, казва диетолога д-р Анна Сиула, вицепрезидент по клинични и медицински услуги в Beach House Center for Recovery във Флорида.

Какво се случва с тялото ни, след като спрем алкохола

3. Често ли прегрешавате
Често ли ви се случва да се заречете, че в дадена вечер ще изпиете не повече от два коктейла и да пристъпите заканата си, защото ви е било забавно? Алкохолът станал ли е задължителен всеки уикенд, в който излизате? Ако отговорите ви са утвърдителни, това показва, че нещо не е наред. Да, ще кажете, че не прекалявате и не се напивате до безпаметност, но според експертите, това не е повод за похвала, ако алкохолът е нещо важно в ежедневието ви.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве15 ОКТОМВРИ 2019

Създадоха кафе, което не горчи

Напитката не се произвежда от зърна истинско кафе, а е формулирана в лаборатория

Здраве07 ОКТОМВРИ 2019

Фитнесът е особено важен за интровертите

Упражненията ги откъсват от проблемите и подобряват самочувствието

Здраве04 ОКТОМВРИ 2019

Любимата здравословна рецепта на Бионсе

Нейната идея за овесени ядки е много по-различна от това, което сме виждали до сега

Здраве30 СЕПТЕМВРИ 2019

Гладът към тези храни издава, че нещо не е наред с тялото ни

Когато ни се прияде някоя конкретна храна, вероятно тялото ни се опитва да ни каже нещо