Здраве & Фитнес : Здраве10 ФЕВРУАРИ 2018

Как да разберете със сигурност дали не пиете твърде много?

8 въпроса издават проблеми с алкохола

Свикнали ли сте да завършвате всяка вечер с по две чаши вино преди лягане?

Много хора смятат, че до 50 мл концентрат, 1-2 чаши вино или 1-2 бири дневно не би довело до сериозни здравословни последици или до пристрастяване към алкохола. Специалистите обаче не смятат така. Те са категорични, че ежедневният прием на какъвто и да е вид алкохол не е нормално, а изследванията показват, че страната ни е на трето място по битов алкохолизъм в Европа.

Критериите на Световната здравна организация показват, че употреба на алкохол, независимо от количеството, повече от 5 дни в седмицата води до сериозни рискове за увреждане на здравето. Това е особено важи за дамите, които не се съобразяват с количеството приет алкохол.

Как алкохолът лишава тялото ни от полезни вещества

И все пак специалистите в световен мащаб споделят няколко момента, които издават реален проблем с алкохола, заради което трябва да си обърнете сериозно внимание. Ето кои са те:

1. Социалният ви живот се върти около алкохола
Срещате ли се с приятелите си за кино, за разходка или за да изпиете едно кафе? Или винаги предпочитате да излезете на вечеря с по чаша-две-ти вино, или пък на парти? Ако всяко ваше излизане с приятели е свързано със занимания, които задължително включват и алкохол, това е тревожен знак.

2. По колко пиете
Обмислете както количеството на алкохола, така и честотата на неговия прием. Замислете се и за това дали първоначално сте пиели по чаша вино веднъж-два пъти в седмицата с приятелки, а сега това се е превърнало в обичайно занимание вечер у дома. Алкохолизмът е прогресивно заболяване, така че възходящата тенденция показва проблем. Говорейки за количество, според експертите жената не трябва да приема повече от три напитки на едно излизане и не повече от седем на седмица. Но само, защото превишавате това количество, това не значи, че е фатално. “За една жена две чаши вино може да не са нищо, ако са случайно пиене и част от излизане с приятели. За друга обаче, това може да означава дори сериозно натравяне”, казва диетолога д-р Анна Сиула, вицепрезидент по клинични и медицински услуги в Beach House Center for Recovery във Флорида.

Какво се случва с тялото ни, след като спрем алкохола

3. Често ли прегрешавате
Често ли ви се случва да се заречете, че в дадена вечер ще изпиете не повече от два коктейла и да пристъпите заканата си, защото ви е било забавно? Алкохолът станал ли е задължителен всеки уикенд, в който излизате? Ако отговорите ви са утвърдителни, това показва, че нещо не е наред. Да, ще кажете, че не прекалявате и не се напивате до безпаметност, но според експертите, това не е повод за похвала, ако алкохолът е нещо важно в ежедневието ви.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 МАЙ 2018

Недоспиването води до депресия

Другите последици са напълняване и ниско самочувствие

Здраве21 МАЙ 2018

5 здравословни навика, които пречат

Прекалено хубаво не е на хубаво

Здраве17 МАЙ 2018

Симптоми на рак на гърдата, които много жени пренебрегват

Тревожни сигнали, които не са бучка

Здраве12 МАЙ 2018

Здравословната закуска на Меган Маркъл

Любимата на принц Хари има на какво да ни научи по отношение на добрия режим на хранене