Изключете тези навици, за да не навредите на здравето си

Или защо не трябва да спираме кихането си и да внимаваме с тесните дънки

Знаете ли, че има няколко навика от ежедневието ни, които могат да ни навредят повече, отколкото да ни донесат някаква полза за здравето?

Колкото и странно да ви се вижда, експертите са категорични, че има някои нещо, от които трябва да се отучим. Това може и да ви отнеме известно време, но ще е само във ваш плюс. Ето защо:

Спирате кихането си
Когато затворите устата и стиснете носа си в опит да спрете кихането си, вътрешното налягане се увеличава значително. Това може да доведе до главоболие, спукални капилярчета и дори до проблеми със слуха. Учените дори са категорични, че кихането е полезно за здравето – рязкото освобождаване на въздух от белите дробове, което предизвиква, действа като гимнастика за сърцето.

Вижте още: Как лекарите се грижат за собственото си здраве

Съхранявате храна с пластмасови кутии
Това не е полезно, тъй като повечето пластмасови изделия съдържат куп химически вещества. Ако храната се държи твърде дълго в такива кутии, тези вещества могат да проникнат в храната. Затова заложете на съдове, изработени от стъкло, неръждаема стомана или керамика.

Миете зъбите си веднага след хранене
Стоматолозите отдавна препоръчват, че трябва да миете зъбите си най-малко 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час е дори по-добре. Експертите обясняват това с факта, че силно киселинните храни и напитки имат ефект върху емайла на зъба. А движението на четката за зъби избутва киселината по-дълбоко, а това може да доведе до изключителна чувствителност и да повреди емайла.

Вижте още: Модните навици, които вредят на здравето ни

Миете прекалено често ръцете си
Тук по-скоро трябва да внимавате при използването на антибактериален сапун. Дерматолозите препоръчват да залагате на него само при порязвания, драскотини и ожулвания и не по-често от два пъти седмично. Те обясняват това с факта, че голям брой от полезните бактерии живеят на повърхността на кожата ни и играят важна роля в защитата на тялото, затова си взимайте нормален и щадящ кожата сапун.

Носите твърде тесни дънки
Тесните дънки и дрехите в цялост, не са полезни за кожата, за мускулите и за нервите. Може да са модерни, но те могат да нанесат сериозна вреда върху здравето ви заради намаления приток на въздух към краката. Най-малкото, което може да си причините е сърбеж и дискомфорт, схващане на краката и дори целулит.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ЯНУАРИ 2020

Пет супербилки за по-висок имунитет

В категорията суперхрани билките са най-ефективните

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?