Изключете тези навици, за да не навредите на здравето си

Или защо не трябва да спираме кихането си и да внимаваме с тесните дънки

Знаете ли, че има няколко навика от ежедневието ни, които могат да ни навредят повече, отколкото да ни донесат някаква полза за здравето?

Колкото и странно да ви се вижда, експертите са категорични, че има някои нещо, от които трябва да се отучим. Това може и да ви отнеме известно време, но ще е само във ваш плюс. Ето защо:

Спирате кихането си
Когато затворите устата и стиснете носа си в опит да спрете кихането си, вътрешното налягане се увеличава значително. Това може да доведе до главоболие, спукални капилярчета и дори до проблеми със слуха. Учените дори са категорични, че кихането е полезно за здравето – рязкото освобождаване на въздух от белите дробове, което предизвиква, действа като гимнастика за сърцето.

Вижте още: Как лекарите се грижат за собственото си здраве

Съхранявате храна с пластмасови кутии
Това не е полезно, тъй като повечето пластмасови изделия съдържат куп химически вещества. Ако храната се държи твърде дълго в такива кутии, тези вещества могат да проникнат в храната. Затова заложете на съдове, изработени от стъкло, неръждаема стомана или керамика.

Миете зъбите си веднага след хранене
Стоматолозите отдавна препоръчват, че трябва да миете зъбите си най-малко 30 минути след хранене. Ако е възможно, един час е дори по-добре. Експертите обясняват това с факта, че силно киселинните храни и напитки имат ефект върху емайла на зъба. А движението на четката за зъби избутва киселината по-дълбоко, а това може да доведе до изключителна чувствителност и да повреди емайла.

Вижте още: Модните навици, които вредят на здравето ни

Миете прекалено често ръцете си
Тук по-скоро трябва да внимавате при използването на антибактериален сапун. Дерматолозите препоръчват да залагате на него само при порязвания, драскотини и ожулвания и не по-често от два пъти седмично. Те обясняват това с факта, че голям брой от полезните бактерии живеят на повърхността на кожата ни и играят важна роля в защитата на тялото, затова си взимайте нормален и щадящ кожата сапун.

Носите твърде тесни дънки
Тесните дънки и дрехите в цялост, не са полезни за кожата, за мускулите и за нервите. Може да са модерни, но те могат да нанесат сериозна вреда върху здравето ви заради намаления приток на въздух към краката. Най-малкото, което може да си причините е сърбеж и дискомфорт, схващане на краката и дори целулит.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване