Имаме 4 вида химикали в кръвта си заради слънцезащитата

Това показва проучване от унивеситета в Сан Франсиско

Изследване на aмерикански учени откри четири химични вещества, които са проникнали в кръвта на хората, заради слънцезащитата, която използват.

Слънцезащитата е нещото, за което всички говорят от години насам. Знаем, че за да предпазим кожата си от жаркото слънце тя ни е нужна, но едновременно с това често ни плашат рисковете, свързани с тези продукти.

Затова и сега проучване в унивеститета в Сан Франсиско проучи проблема. Те бяха подбудени да го направят, след като беше установено, че първите продукти за UV-защита са били създадени преди създаването на някои от правилата на здравните институции. Сега според новите изисквания за качество, не се знае дали фотозащитата ще бъде одобрена като продукт.

Така учените събраха 24 доброволци, които в продължение на 4 дни нанасяли лосион или спрей за защита, както е описано на етикета на съответния продукт. След това са тествали кръвта им за четири химикала, които са подозирали, че може да се пренесат в човешката система, и всеки се показал на резултатите.

Важни правила при използването на слънцезащита

Следователно всеки един от нас, който е нанасял защита против слънчевите лъчи в продължение на четири дни, има ненужни химикали в организма си.

Но това може би не трябва да ви отказва от подобни продукти.

Същите тези учени са посочили, че все още не са сигурни дали химикалите са опасни за здравето ни или просто ненужни. Това може да се установи само с по-задълбочено проучване, което да проследи ефекта в продължение на години.

Затова и засега те не съветват да се отказваме от слънцезащитата, защото резултатът от това да не я употребяваме е много по-лош, според това, което знаем за момента.

Това, което можем да направим е, да заменим сегашните си продукти с такива, които са предназначени само за деца или са създадени само със 100% натурални и органични продукти. Така избягваме повечето рискови фактори за странични ефекти и се предпазваме от лошото влияние на слънцето.

Истината за слънцезащитата

Добрите новини са, че да направим това не е никак трудно, след като вече има толкова много опции на пазара. Единственото, което трябва да направим, е да подбираме по-внимателно кой от тях си купуваме.

4 начина да спасите красотата си през лятото

Слънцезащитата: Митове и факти

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве25 ЮНИ 2019

Как тренировките ни правят по-умни

Здраво тяло, здрав ум

Здраве24 ЮНИ 2019

Гъбите - важен източник на витамини и пребиотици

В тях се съдържат и ценни протеини, близки по качество на животинските

Здраве21 ЮНИ 2019

Диляна Попова и боксът или как певицата поддържа форма

Актрисата и модел избира да поддържа фигурата си с тренировки и правилно хранене