Здраве & Фитнес : Здраве07 СЕПТЕМВРИ 2019

Има ли връзка между щастието и красивото тяло?

Сбогувайте се едновременно със стреса и излишните килограми

Струва ни се, че всички знаят простата формула: диета плюс упражнения, успех в загубата на тегло.

Но това, което обикновено се пренебрегва, е душевното ни състояние, което е също толкова важно. Начинът, по който се справяте със стреса и тъгата в живота ви може да промени значително успеха на диетата ви. Независимо дали сте неспокойни заради работата, или се справяте с последиците от края на връзка, в тялото ви се извършват реални химически процеси, които влияят на това как реагирате на изкушенията. 

Всяка форма на депресия влияе на невротрансмитерите, отговорни за настроението, поведението и апетита. Разбирайте го така: тези неща водят до неправилно хранене, пропускане на упражнения и качване на тегло. Високите нива на стрес предизвикват отделяне на хормона кортизол, който ни кара да жадуваме за комфорт… обикновено под формата на пица и нещо сладко.

След всичко това събрахме няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с притесненията, да повдигнете нивото на серотонина и да освободите ендорфина. Всичко това ще ви осигури по-добро настроение, по-здраво тяло и по-малко килограми.

Според проучване, публикувано в Psychological Science, самата усмивка е нещо, което ни помага да се борим със стреса. Усмихвайте се по-често!

5 хранителни добавки, която всяка жена трябва да взима

Ако сте дехидратирани е много вероятно да сте по-изморени и стресирани, и да нямате желание за нищо. Консумирането на достатъчно вода няма да ви помогне да се справите с проблемите, но е важен фактор да останете достатъчно енергични през целия ден.

 

Намерете си занимание, което ще ви позволява да отпускате ума си. Проучване, публикувано в BMC Public Health показва, разходка сред природата два пъти седмично, за по 20 мин., е много по-ефективна от същото време, прекарано в тренировки в някой фитнес.

Един трик за освобождаване от напрежението, който можете да правите навсякъде, е този: поемете дълбоко въздух, след това стегнете мускулите на лявата си ръка, задръжте няколко секунди, издишайте и отпуснете ръката. Можете да го правите с всички мускули на тялото. Мускулите ни могат да се отпуснат напълно, само ако преди това са били напрегнати.

Пет дни без Фейсбук правят чудеса за душата

Британско проучване разкри, че постоянното преглеждане на имейли и съобщения, може да доведе до признаци на тревожност. Правете си по 15 минути почивка всеки ден, в които не обръщате внимание нито на телефона, нито на лаптопа.

 

Доказано е, че някои храни могат да подобрят настроението ви. Орехите повишават нивото на серотонин, което пък подобрява настроението ви. 45 грама черен шоколад могат да намалят нивата на хормоните, причиняващи стрес. Авокадото пък съдържа витамин B, който също спомага за производството на серотонин, а освен това намалява и кръвното налягане.

Omega-3 киселините могат да ви накарат да се почувствате по-спокойни. Проучванията показват, че хората, които ядат храни, богати на omega-3 мастни киселини, са с 20% по-спокойни от тези, които не ги консумират. Включете в менюто си сьомга, риба тон, сардини, защото те съдържат именно такива мастни киселини.

 

Няма нужда да ви казваме как влияят упражненията на настроението ни. Тренировките са важна част от борбата със стреса, а и в тази с излишните килограми. По 30 мин. на ден са достатъчни за да влезете във форма, а докато тренирате ще се изключите от абсолютно всички проблеми, които ви преследват през деня.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Тренировки с различна продължителност и ползите от тях за здравето ни

Физическите упражнения могат да удължат живота ни и да ни помогнат ефективно да се справим с депресията

Здраве12 НОЕМВРИ 2019

Полезните свойства на чая от жасмин

Какво не знаем за "суперчая", който помага за безброй проблеми

Здраве07 НОЕМВРИ 2019

Инстаграм ни прави по-слаби

Според проучванията активните потребители на социалната медия по-лесно поддържат фигурата си

Здраве06 НОЕМВРИ 2019

8 бързи и здравословни идеи за хапване на работното място

Предложения, които не са типичните сандвичи или нещо от салатения бар на близката кафетерия