Ендометриозата пречи на 1 от 10 жени да има деца

Март е месецът за разпространяване на информация за ендометриозата.

Ендометриозата е заболяване, за което много жени не са информирани, а е нужно. Заболяването пречи на 1 от 10 жени да има деца.

Женската система е изправена пред множество предизвикателства. Ендометриозата може да бъде едно от тях. Това е заболяване, което се появява прекалено често, а за него се знае твърде малко.

Какво точно представлява?

Това е състояние, при което клетки, подобни на тези от лигавицата на матката се разпространяват извън нея. В следствие се появяват хронични възпаления и сраствания.

Така възникват и така наречените “шоколадови” кисти. Те са тези, които са с плътна обвивка и трудно изчезват.

8 съвета как да се справите с поликистозните яйчници

Страдащите от болестта може да се изправят пред проблем със зачеването. В повечето случаи не е невъзможно, но може да се постигне единствено с помощта на специално третиране.

Какви са симптомите?

Най-често се появява силна болка в корема и тазовата област, което много жени приемат за обичаен дискомфорт, свързан с менструалния цикъл. Понякога се наблюдава болка при уриниране или при сексуален акт. Много от страдащите имат проблеми с храносмилането и коремът им често се подува, а те се чувстват постоянно уморени.

Заболяването може да си проличи и при наличието на хормонален дисбаланс или при чести вагинални инфекции.

По-рядко се открива и дефицит на някои важни витамини като В12 и D. От там възниква и чувство на депресия и се наблюдава понижен имунитет.

Повечето от симптомите се обвързват и с други заболявания и проблеми в организма, затова трудно страдащият може да разбере, че има ендометриоза.

Как се поставя диагностика?

Понякога се оформя видимо подут участък, който може да се напипа и разпознае. Обикновено това се съпътства с болка при допир. Но с изключение на тези случаи може единствено да се открие при посещение при специалист.

Методите включват серумни маркери, ехографско изследване, скенер, магнитен резонанс и имуносцинтиграфия. За жалост резултатите от тях все още не са напълно специфични и се припокриват с резултатите при други заболявания и състояния.

Месечен ритуал със семена балансира женските хормони

Какво е лечението?

Все още няма лекарство за ендометриозата, но има терапии, които помагат да успокоят симптомите и да подобрят качеството на живот. Те не третират директно заболяването, а само облекчават симптомите.

Колко често се появява?

Всяка десета жена в света страда от заболяването и голяма част от засегнатите не знаят за това. В България обаче все още няма статистика за честотата на случаите на ендометриоза.

Това е една от мисиите на фондацията “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Тяхната основна цел е изграждането и формирането на устойчива здравна култура относно ендометриозата и репродуктивното здраве като цяло.

Можете да посетите сайта им и да се информирате по-задълбочено по темата тук.

Колко време може да отлагаш… бебето

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване