Ендометриозата пречи на 1 от 10 жени да има деца

Март е месецът за разпространяване на информация за ендометриозата.

Ендометриозата е заболяване, за което много жени не са информирани, а е нужно. Заболяването пречи на 1 от 10 жени да има деца.

Женската система е изправена пред множество предизвикателства. Ендометриозата може да бъде едно от тях. Това е заболяване, което се появява прекалено често, а за него се знае твърде малко.

Какво точно представлява?

Това е състояние, при което клетки, подобни на тези от лигавицата на матката се разпространяват извън нея. В следствие се появяват хронични възпаления и сраствания.

Така възникват и така наречените “шоколадови” кисти. Те са тези, които са с плътна обвивка и трудно изчезват.

8 съвета как да се справите с поликистозните яйчници

Страдащите от болестта може да се изправят пред проблем със зачеването. В повечето случаи не е невъзможно, но може да се постигне единствено с помощта на специално третиране.

Какви са симптомите?

Най-често се появява силна болка в корема и тазовата област, което много жени приемат за обичаен дискомфорт, свързан с менструалния цикъл. Понякога се наблюдава болка при уриниране или при сексуален акт. Много от страдащите имат проблеми с храносмилането и коремът им често се подува, а те се чувстват постоянно уморени.

Заболяването може да си проличи и при наличието на хормонален дисбаланс или при чести вагинални инфекции.

По-рядко се открива и дефицит на някои важни витамини като В12 и D. От там възниква и чувство на депресия и се наблюдава понижен имунитет.

Повечето от симптомите се обвързват и с други заболявания и проблеми в организма, затова трудно страдащият може да разбере, че има ендометриоза.

Как се поставя диагностика?

Понякога се оформя видимо подут участък, който може да се напипа и разпознае. Обикновено това се съпътства с болка при допир. Но с изключение на тези случаи може единствено да се открие при посещение при специалист.

Методите включват серумни маркери, ехографско изследване, скенер, магнитен резонанс и имуносцинтиграфия. За жалост резултатите от тях все още не са напълно специфични и се припокриват с резултатите при други заболявания и състояния.

Месечен ритуал със семена балансира женските хормони

Какво е лечението?

Все още няма лекарство за ендометриозата, но има терапии, които помагат да успокоят симптомите и да подобрят качеството на живот. Те не третират директно заболяването, а само облекчават симптомите.

Колко често се появява?

Всяка десета жена в света страда от заболяването и голяма част от засегнатите не знаят за това. В България обаче все още няма статистика за честотата на случаите на ендометриоза.

Това е една от мисиите на фондацията “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Тяхната основна цел е изграждането и формирането на устойчива здравна култура относно ендометриозата и репродуктивното здраве като цяло.

Можете да посетите сайта им и да се информирате по-задълбочено по темата тук.

Колко време може да отлагаш… бебето

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве03 АПРИЛ 2020

В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Витамините са по-здравословни, ако ги приемате директно чрез храната, а не под формата на добавки от аптеката

Здраве25 МАРТ 2020

Как да готвим лесно, евтино и здравословно у дома

Ключът е в това да пазарувате точните продукти и да използвате максимално богатия избор от полезни подправки

Здраве22 МАРТ 2020

Домашен дезинфектант? По-добре не

Вижте какви препарати обае можете да си направите

Здраве20 МАРТ 2020

Упражнения за по-добра стойка от професионална балерина

5 упражнения, които ще ви помогнат да сте по-пластични и здрави