Здраве & Фитнес : Здраве01 НОЕМВРИ 2012

Колко време може да отлагаш… бебето

Само допреди 5 години средната възраст на жените за раждане на първото им дете беше 25. Днес повечето жени не започват дори да обмислят майчинство преди да навършат 30.

Само допреди 5 години средната възраст на жените за раждане на първото им дете беше 25. Днес повечето жени не започват дори да обмислят майчинство преди да навършат 30.

Тези, които съзнателно избират да изчакат смятат, че това забавяне им дава възможност да си стъпят на краката финансово, да са по-осъзнати в отношенията с мъжа и с бъдещото си дете и да придобият повече увереност.

Някои проучвания подкрепят тази нагласа. Те показват, че жените, които са родили на възраст около 34 години, живеят по-дълго, имат по-малко здравословни проблеми и децата им се справят по-добре в училище.

Ако и ти клониш към идеята да не сменяш памперси преди 30, все пак е добре да си наясно с факторите, които влияят на възможността за зачеване. Това, както и редовните годишни прегледи при гинеколога ти, ще ти дадат относително добра идея колко точно е разумно да изчакваш с майчинството.

Какво е добре да знаеш:

Възрастта, в която майка ти е влязла в менопаузата. Изследователите твърдят, че генетиката има значение.

Дали си боледувала от болест предавана по полов път.

Според проф. Бил Леджър, шеф на департамента по репродуктивно здраве към Университета в Шефийлд, ако хламидията не се лекува, може да доведе до възпаление на яйчниците. А цели 12% от жените губят репродуктивната си способност след първата инфекция с хламидия, а евентуално заразяване за втори път с хламидия увеличава риска с 40%. Лечението става с антибиотици.

Колко редовен е месечният ти цикъл.

Ако цикълът ти е редовен, значи тялото ти произвежда правилните хормони в правилните количества, за да забременееш, ако желаеш. Ако цикълът ти не е редовен, много вероятно е да имаш поликистозни яйчници, което възпрепятства нормалната овулация.

Какво тегло поддържаш.

Индекс на телесното тегло под 19 и над 25 не e добра предпоставка за правене на бебе.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 ЮЛИ 2019

Храните, които са забранени през лятото

През горещите дни има някои продукти, които се налага да избягваме

Здраве18 ЮЛИ 2019

Най-лесният начин да имаме по-дълъг живот

Едно упражнение намалява риска от рак и сърдечни проблеми

Здраве17 ЮЛИ 2019

Елиминиращата диета е най-добрият начин да се справим с подуването

Диетите може да послужат за много повече от просто подобрение на фигурата

Здраве16 ЮЛИ 2019

Кои храни са позволени преди лягане?

Ето кои храни се отразяват най-добре на тялото ни преди лягане