Здраве & Фитнес : Фитнес14 НОЕМВРИ 2018

6 йога асани за плосък корем

Понякога неочакваните физически натоварвания водят до… необичайно добри коремни мускули

Понякога отнемат години опитите да видим корема си плосък и стегнат.

Нито тренировките, нито консултациите с диетолог имат ефект. Според практикуващите йога, причината за това е повишеното ниво на кортизола в кръвта. Този хормон на стреса се активира от състояния като депресия  и хронична умора и кара организма да „заделя“ в резерв мазнини.

Добрата новина е, че съществуват асани, които помагат да се понижи нивото на кортизола в кръвта и да видите реализирана мечтата си за плосък и релефен корем. Вижте кои са те.

Сукхасана

Нарича се още „проста поза“, защото може да я изпълни всеки, независимо от възможностите си. Сукхасана помага да се отпуснем, да се научим да дишаме правилно и да контролираме напрежението в коремните мускули. Изпънете краката пред себе си, след това ги сгънете в коленете и седнете върху тях. Изправете гърба, а ръцете поставете на бедрата с дланите нагоре. Главата дръжте изправена, сякаш с нея „дърпате“ тялото си нагоре. Направете 20 дълбоки вдишвания и издишвания.

Пашчимотасана

Наклонете се напред от седнало положение – това тренира мускулите на таза и помага да тренирате косите коремни мускули. Тази асана изисква определена физическа подготовка, затова, ако сте нови, по-добре изпозлвайте еластична лента, с която да си помагате. Задната част на бедрата и краката трябва да са притиснати към пода, а тялото да се наклони максимално напред. Направете 10 вдишвания и издишвания.

30-минутна йога за плосък корем и стегнато дупе

Врикшасана

Поза „дърво“ е ефективна, ако останете в нея поне за 8 вдишвания и издишвания. Трябва да стъпите на земята стабилно и с двата крака, след което да стегнете коремната преса и да повдигнете левия крак, като опрете стъпалото му във вътрешната част на дясното бедро. Ръцете са с опрени длани една в друга и протегнати нагоре, без да са опънати – трябва да приличат на клоните на дърво. Повторете вдишванията и издишванията и с другия крак, като смените позата.

Дханурасана

Бонус при изпълнението на тази асана е, че помага за поддържането на гъвкавостта на гръбначния стълб и еластичността на ставите. Легнете по корем, като опънете ръцете си над главата успоредно на пода.  При издишане, се опитайте да огънете тялото си като лък и да повдигнете торса и краката си. Върнете се в изходна позиция. Опитайте се да правите такива повдигания в продължение на около минута.

Най-важното за релефен корем

Баласана

Поза „почиващо дете“ – тя намалява мазнините в коремната област, облекчава напрежението в раменния пояс и помага да се отпуснете. Седнете на петите си и бавно се отпускайте напред върху коленете си. Затворете очи и останете в тази асана от 2 до 4 минути.

Саламба Сарвангасана

Поза „свещ“ отлично укрепва мускулите на долната част на коремната преса. Легнете по гръб и след като издишате, вдигнете бавно краката си нагоре, като отвеждате стъпалата си над краката и опирате гърба си с подпрени на пода лакти.  Останете в тази поза около 2 минути, като контролирате дишането си през цялото време да бъде дълбоко.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ФИТНЕС

Фитнес08 НОЕМВРИ 2019

Фитнес уредът за цяло тяло, който можем да си направим у дома

Рециклираме стария си клин и се грижим за формата си у дома

Фитнес21 ОКТОМВРИ 2019

Упражнения, които топят мазнините на корема за 5, 10 или 15 минути

Ако не ви достига време, не губете мотивация

Фитнес16 ОКТОМВРИ 2019

Кратки тренировки за тонус и добро настроение

Всички се правят за по няколко минути у дома

Фитнес11 ОКТОМВРИ 2019

Фитнес митовете, които пречат на добрата форма

Понякога рано сутрин не е най-доброто време за тренировка