Архетиповата диета разделя жените на четири типа

Според този експерт диетата трябва да е съобразена с характера ни

Дана Джеймс, терапевт и диетолог, разделя жените на четири типа на базата на характера им и според тях оформя “архетиповата диета”.

Тя е специалист, който решава да обедини когнитивната теория с диетите, така че да намери най-оптималния вариант за хранене на всяка жена. Теорията си тя развива в книга – “Архетиповата диета”.

В нея тя описва как фактори като нашия характер, стремежите ни, начинът по-който гледаме на себе си, влияят на хранителните ни навици. Според нея тези черти са обвързани с хормони, които преобладават в различните типове.

За четирите типа, които Дана откроява, тя избира и най-подходящите стилове на хранене:

“Супер Жената” – тези жени са ориентирани към успеха и очакват най-доброто от себе си и от хората около тях. Затова и често може да пропускат хранения, твърде заети с нещо друго.

Хормонът, който преобладава при тях, е кортизолът. Той води до задържане на мазнини в коремната област и предизвиква чувство за умора и притеснение. За този архетип, Джеймс предлага средиземноморската диета – с малко въглехидрати и без глутен и лактоза. Добър вариант за тези хора са горчивите зеленчуци и пресните билки, които ще подсилят функцията на тироидната жлеза.

Диетата “фактор Ф” ще ни вкара във форма за лятото

“Грижовната” – Тази жена е мила, загрижена за всички и предана на хората около себе си. В опита си да помогне на близките си тя често се пренатоварва психически и търси лесни начини да се справи с проблемите. Така и най-често се обръща към храната за комфорт. Това се отразява на цялото й тяло, защото тя равномерно разпределя ненужните килограми върху себе си.

При нея инсулинът и естрогенът са завишени и затова е най-добре да се обърне към Палео диетата – с по-малко червени меса и ядки. Освен това за този тип жени е важно да се научат да се фокусират върху себе си повече, от колкото върху другите.

“Фаталната жена” – тази жена е чувствена, игрива и страстна. Знае, че е неустоима и не се притеснява да го използва в своя полза. За да задържи красивия си външен вид, тя често поддържа диети и се грижи за тялото си. Затова и изглежда, по какъвто начин пожелае. Често обаче сред този тип може да се стигне до крайности в диетата. Затова тя трябва да научи, че въглехидратите не са нейн враг и няма нищо лошо да се отпусне от време на време.

Какво да правим, ако сме нарушили диетата през уикенда

“Ефирната” – женствена, красива и омагьосваща, ефирната жена е мечта на много мъже. Тя е креативна, силна и вярва на своята интуиция. Често обаче сред този тип има много страдащи от алергии и непоносимост към дадени храни.

Тези дами често са в добра физическа форма и затова според Дана е най-добре да следят макросите си и да третират ниските нива на естроген. 

Опасните плодове и зеленчуци за диетата

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ДИЕТИ

Диети19 СЕПТЕМВРИ 2019

Как изглежда здравословното меню през есента?

Бърз гайд за здравословно хранене през новия сезон

Диети17 СЕПТЕМВРИ 2019

"Здравословните храни", които тайно са по-вредни и от понички

Кое ви се яде повече - донъти или мюсли? Разликата между двете се оказва не чак толкова голяма

Диети11 СЕПТЕМВРИ 2019

Здравословно бананово суши за закуска

Това лесно хапване може да се приготви в различни варианти, като тези с шоколад ще станат любими и на децата

Диети06 СЕПТЕМВРИ 2019

Петдневен есенен детокс със супа

Успокоява, изчиства и подготвя тялото за зимата