Здраве & Фитнес : Здраве16 ФЕВРУАРИ 2022

Колко кафе да пием на ден?

Или иначе казано – колко кафе е твърде много кафе

Казват, че напитката, която движи света, е кафето. Но всъщност до кой момент количество е полезно и кога започва да ни вреди?

Учените постоянно спорят доколко пиенето на кафе е полезно и доколко вреди на здравето ни. Една универсална истина е, че всяко нещо в твърде големи количества вреди, затова днес си даваме задачата да открием точната граница, която не бива да прекрачваме с ежедневната доза кафе.

Кофеинът е главният компонент в напитката, който предизвиква дебати. Той съдържа множество антиоксиданти, които влияят позитивно на организма, а някои изследванията показват, че дори намалява опасността да развием диабет, както и някои неврологични заболявания.

Нови открития за страхотните ползи от кафето

Въпреки това повечето източници посочват, че кофеинът е полезен само до 400 мг на ден – това средно се равнява на 4 чаши.

Дозата обаче варира, след като всеки човек има различни нужди и нива на толерантност. Ако сте страдащ от проблеми с кръвното налягане, диабет, заболявания на сърцето или на нервна основа, се налага да консумирате по-малко.

Поглед в 120-годишната история на капучиното

Как да разберем, че прекаляваме?

Ако изпитвате треперене, забързване на пулса, разстроен стомах или проблеми с кръвното, е важно да се консултирате с личния си лекар какво количество кофеин би било твърде голямо за вашия организъм.

Добрите новини? В правилното количество кафето може да ни помогне за редица проблеми. Изследване, проведено от журнал по медицина в Нова Англия, доказа, че с кафето можем да удължим живота си. За 12-годишен период експертите са наблюдавали хора, които приемали различни количества от напитката. Проучването показва, че тези, които консумират по 4 чаши на ден, са успели да намалят опасността от развиването на смъртоносна болест.

Как да направим кафето си по-полезно

Кое е най-подходящото време за кафе през деня?

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.