Храните, които да избягваме след 30

Или нещата, които започват да ни вредят повече с времето

Честити 30! Тази част от живота ни има много привилегии, за които да се вълнуваме и да очакваме с нетърпение. За съжаление, обаче не всички от храните, които обичаме са част от тях.

С навлизането в нова възрастова група се променят нуждите на тялото ни и навиците, които трябва да спазваме. Така и след като навършим 30, храните, на които до сега сме се наслаждавали, може да се окажат по-вредни за нас от преди.

Ето го и списъка със забранените: 

Соя

Тя много често е пълна с ГМО и препарати, които не искаме да достигат тялото ни. Освен това тя е богата на фитоестроген, което е вещество подобно на женския полов хормон. А точно в тази сфера трябва да внимаваме – твърде високите нива на естроген ни застрашават от редица заболявания, свързани с репродуктивната система.

Храните, които да избягваме след 30

Плодов йогурт

Колкото и хубави спомени да имаме от киселите млека с вкус на ягода, шоколад, праскова и какво ли още не, ще трябва да си останат само спомени. Тези десерти най-често съдържат в себе си голямо количество захар, което никак няма да ни се отрази добре.

Най-вредните храни в света

Това не значи да се разделим напълно с този вкус – просто сложете пресни плодове към обикновено кисело мляко или гръцки йогурт и оставете да се смесят вкусовете добре, преди да се насладите на десерта.

Риба с произход от ферми

Храните, които да избягваме след 30

За съжаление, около 80% от рибите, които се предлагат на пазара са отгледани в специални развъдници, а това силно обезщетява качеството им. Понеже пространството във фермите е твърде малко, а и най-често рибите са хранени неправилно, те живеят много неестествен начин на живот. Затова и от развъдниците компенсират, като им дават антибиотици, така че да стимулират развитието им.

Бял хляб

Вече знаем, че белият хляб е много по-лошо качество от пълнозърнестия. За съжаление, с времето тялото ни все по-малко толерира нездравословната храна и тестените изделия, направени с бяло брашно се обработват от организма все по-трудно.

Диетата “фактор Ф” ще ни вкара във форма за лятото

Освен това в обикновения хляб има много по-малко фибри, а те са жизненоважни за нас, особено след 30-годишна възраст.

Пуканки от микровълновата

Кой не обича да си прави филмова вечер с пуканки, готови за минута? По-добре обаче се ориентирайте към естествения начин за обработка на царевицата. Пакетите за микровълнова фурна съдържат много масло, и то от най-лошо качество. То съдържа карциногени и вредни вещества, които разрушават действието на всички полезни мастни киселини.

Храните, които да избягваме след 30

За сметка на това, когато използваме тиган, за да си приготвим пуканките, те се превръщат в страхотен нискокалоричен снакс.

Плодов сок

Купен от магазина или прясно изцеден – и в двата си варианта сокът е вреден за тялото ни. Когато използваме само течността на плода, се лишаваме от фибрите и приемаме единствено захарите в сока. Това го прави много по-калоричен и нездравословен.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър
Здраве12 НОЕМВРИ 2022

Ето как поддържа фигурата си Сара Джесика Паркър

Звездата от "Сексът и градът" има няколко правила за спазване на добра фигура и добро здраве през годините.

Какви са ползите от пиенето на чай?
Здраве14 ОКТОМВРИ 2022

Какви са ползите от пиенето на чай?

Есента е одеяло, меки пантофки, хубава книга и ... чаша горещ чай.

Кампанията „Заедно сме в борбата срещу акнето“ на BIODERMA стартира с безплатни прегледи
Здраве06 ОКТОМВРИ 2022

BIODERMA дава старт на „Заедно сме в борбата срещу акнето“

Осмото издание на национална кампания предоставя възможността за безплатни прегледи при дерматолог в периода 5-20 октомври.

Полезните храни през есента са толкова много
Здраве02 СЕПТЕМВРИ 2022

Полезните храни през есента са толкова много

Сезонът, пълен с плодове и зеленчуци, които са се радвали цяло лято на слънцето.