Вкусна идея за рибна рецепта, която с немного съставки и с още по-малко усилия ще засити сетивата на цялата компания.
Ако търсите как да разнообразите менюто на Никулден, днешното ни предложение е достатъчно достъпно и лесно, така че всеки да може да го приготви, но и с достатъчно преплетени вкусове, които да пренесат атмосферата на скъпите ресторанти у дома.
Рецептата изисква филе от тилапия, но можете да замените рибата с дъбова пъстърва. По същия начин можете да заместите тиквените семки с орехи или други ядки, така че ястието максимално да отговаря на вкусовете ви.
Виното, което най-добре си подхожда с рибата
Ще ви трябват:
1/2 чаша печени тиквени семена
1/2 чаша настърган пармезан
2 супени лъжици масло
2 скилидки чесън, фино нарязан
1 чаена лъжица див лук, нарязан на ситно
1/2 чаена лъжица черен пипер
2 супени лъжици лека майонеза
6 филета от тилапия всяко по около 170 грама
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Счукайте или наситнете с чопър тиквените семки и ги смесете в малка купичка с пармезана, чесъна, дивия лук, маслото и пипера. Разбъркайте добре.
Подгответе и почистете рибата, а след това я поставете върху голяма тава, постелена с хартия за печене. Слагайте филетата с кожата надолу.
Разтелете майонезата равномерно върху рибата и посипете отгоре сместа от тиквените семки, като леко я притискате, за да залепне. Печете за 20-25 минути.
Бонус съвет от нас – сложете във фурната нарязани парчета лимон, за да пренесе своя аромат върху рибата, докато се готви, а ако имате място в тавата, добавете зеленчуци, които после да послужат за гарнитура.