Първа грешка на готвенето с вино – използвате останалото от бутилката, която отворихте миналия уикенд.
Виното е съставка, която може напълно да измени ястието, особено ако знаем какъв сорт да използваме, за да подчертаем правилно всяка съставка.
На първо време да изясним – червеното вино лесно поема мазнината на месото и рибата, затова то е най-добрият избор при тези гозби, а бялото вино може да ни послужи за по-леки ястия като ризотото.
- Ако готвите агнешко, говеждо или друго задушено месо, изберете Каберне Совиньон или Пино ноар
- За пиле или свинско, най-добър приятел ще ви бъде мерлото
- Морската храна обикновено си отива с Пино ноар, но за някои изключения като сьомгата и мидите Совиньон блан е най-добрият избор.
- За зеленчуците или сосовете, можете да експериментирате с Кианти или Мерло
- Ориза съчетайте със Совиньон блан
Няколко правила при готвенето с вино:
- Не използвайте старо вино, което вече е започнало да се оксидира
- Гответе бавно и на слаб огън, когато използвате какъвто и да е тип пиво
- Не използвайте много плътни вина, които ще предизвикат горчив вкус в ястието
- Запазете една чашка за себе си, докато готвите – не е задължително, но ви го препоръчваме
Кулинарен уикенд: Пиле с вино и гъби по лесния начин
С какво да поднесем младото божоле