Рецепти : Лесни рецепти05 ДЕКЕМВРИ 2019

С какво да поднесем младото божоле

Това е едно от най-сговорчивите вина, когато става дума за съчетаване с подходящи храни

За почитателите на леките и ароматни вина, времето от месец ноември до Коледа е времето да се изпие младото божоле.

Това леко френско вино с богати плодови акорди пристига всяка година в края на ноември. По традиция, то трябва да се изпие до Коледа, така че точно сега е моментът да добавите на масата си малко разкош с прекрасния му, свеж вкус.

Божолето идва от едноименната френска област и се прави от гроздовия сорт гаме. Не е твърде плодово и не сладнее, не е и твърде сухо и тежко. Затова можете да го поднесете спокойно с традиционните за червените вина плата с колбаси, плодове (като грозде, круши и смокини), препечен хляб и сирена. Прочетете още: 10 причини да изпиете една чаша вино тази вечер

При сиренето единствената специфична препоръка е да не избирате много тежки, мазни сирена с натрапчив аромат.

Меките и по-леки сирена са отличен избор. Французите много често съчетават младото божоле със свежо козе сирене.

В кухнята на една парижанка

За поредна година и България отпразнува пристигането на новото божоле. Традиционният празник за посрещането на новата реколта младо вино се проведе у нас за 14-та година, а домакин на церемонията в Националния дворец на културата бе Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).

Първата бутилка от тазгодишното младо вино бе тържествено отворена точно в 20:15 ч. с традиционния възглас Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”) от Стефан Делайе, председател на ФБТИК, Весела Тодорова-Мозетиг, директор на ФБТИК, Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България в качеството й на патрон и специален гост на церемонията, Боян Стефов, Изпълнителен директор и ръководител на отдел „Корпоративно банкиране“ в Банка ДСК и Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.

На събитието присъстваха над 1 500 представители на френско-българската бизнес общност, членове, партньори и приятели на камарата, дипломати и други официални лица.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

Лесни рецепти31 ДЕКЕМВРИ 2019

Best of 2019: Най-добрите ни лесни рецепти

Храната е необходимост и споделеност. Празници са - направете тези моменти още по-специални!

Лесни рецепти15 ДЕКЕМВРИ 2019

Вкусни коледни венци от корнфлейкс

Коледа и Бъдни вечер наближават все повече и повече, а с тях празничното ни настроение нараства. 

Лесни рецепти10 ДЕКЕМВРИ 2019

Трюфели с крема сирене и зрънца от нар

Нестандартна и впечатляваща разядка за вашите гости