Живеете здравословно, но непрекъснато боледувате?

Състоянието на имунната ни система зависи в голяма степен от гените. И все пак, прочетете как да я подсилите:

Ако се стараете да си набавяте така необходимия 8-часов сън, да тренирате редовно и да приемате предимно здравословна храна, но продължавате да боледувате, това е признак, че имунната ви система е слаба.

Експертите споделят, че някои хора имат естествено по-силна имунна система, докато при други не е така. Всички обаче можем да сторим някои неща, с които да й помогнем да функционира най-добре.

“Имам съвсем здрави пациенти, които на година получават по пет-шест инфекции на горните дихателни пътища – обикновена настинка или по-сериозно, а други – със същия профил на здравето, въобще не се разболяват”, казва Холи Филипс, доктор по вътрешни болести в Ню Йорк и автор на книгата The Breakthrough Breakthrough. И виновник за това е имунната ни система.

Невероятно! 3 дни глад регенерират изцяло имунната ни система

“Имунитетът се определя от няколко фактора. А генетиката играе важна роля“, казва Паоло Бофета, професор по медицина, хематология и медицинска онкология в болница “Синай” в Ню Йорк. “Имунологичните гени са много и са сложни, а имунната ви реакция зависи от тяхната комбинирана дейност”, обяснява д-р Бофета.

Експертите също така вярват, че имунитетът се изгражда в ранна възраст или дори преди да се родите. “Има фактори в детството, а може би и докато сте в утробата, които допринасят за развитието на имунната система, но те не са напълно установени”, казва д-р Бофета. Факторите на околната среда, като замърсители и токсини, пък допълнително могат да отслабят имунната система с течение на времето.

Едната теория за това защо някои хора са по-податливи на болест е свързана с хигиената. С колкото повече бактерии и вируси се докосва човек в ранна детска възраст, толкова по-силна става имунната система. “Схващането да пазим децата от всички мръсотии навън и пълната им дезинфекция след това, може да причини повече вреда в дългосрочен план, отколкото да е от полза”, обяснява д-р Филипс.

Защо ключът към здравето е в лимфната система

“Освен това фактори като начин на живот, включително стресът, затлъстяването, пиенето на алкохол и лошата хигиена, могат да отслабят имунната ви система и да доведат до по-чести инфекции”, отбелязва още Бофета.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 АПРИЛ 2019

Средиземноморската диета, която експертите препоръчват

С нея сваляме килограми без мъчителни лишения и подобряваме здравето си

Здраве11 АПРИЛ 2019

Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.