Живеете здравословно, но непрекъснато боледувате?

Състоянието на имунната ни система зависи в голяма степен от гените. И все пак, прочетете как да я подсилите:

Ако се стараете да си набавяте така необходимия 8-часов сън, да тренирате редовно и да приемате предимно здравословна храна, но продължавате да боледувате, това е признак, че имунната ви система е слаба.

Експертите споделят, че някои хора имат естествено по-силна имунна система, докато при други не е така. Всички обаче можем да сторим някои неща, с които да й помогнем да функционира най-добре.

“Имам съвсем здрави пациенти, които на година получават по пет-шест инфекции на горните дихателни пътища – обикновена настинка или по-сериозно, а други – със същия профил на здравето, въобще не се разболяват”, казва Холи Филипс, доктор по вътрешни болести в Ню Йорк и автор на книгата The Breakthrough Breakthrough. И виновник за това е имунната ни система.

Невероятно! 3 дни глад регенерират изцяло имунната ни система

“Имунитетът се определя от няколко фактора. А генетиката играе важна роля“, казва Паоло Бофета, професор по медицина, хематология и медицинска онкология в болница “Синай” в Ню Йорк. “Имунологичните гени са много и са сложни, а имунната ви реакция зависи от тяхната комбинирана дейност”, обяснява д-р Бофета.

Експертите също така вярват, че имунитетът се изгражда в ранна възраст или дори преди да се родите. “Има фактори в детството, а може би и докато сте в утробата, които допринасят за развитието на имунната система, но те не са напълно установени”, казва д-р Бофета. Факторите на околната среда, като замърсители и токсини, пък допълнително могат да отслабят имунната система с течение на времето.

Едната теория за това защо някои хора са по-податливи на болест е свързана с хигиената. С колкото повече бактерии и вируси се докосва човек в ранна детска възраст, толкова по-силна става имунната система. “Схващането да пазим децата от всички мръсотии навън и пълната им дезинфекция след това, може да причини повече вреда в дългосрочен план, отколкото да е от полза”, обяснява д-р Филипс.

Защо ключът към здравето е в лимфната система

“Освен това фактори като начин на живот, включително стресът, затлъстяването, пиенето на алкохол и лошата хигиена, могат да отслабят имунната ви система и да доведат до по-чести инфекции”, отбелязва още Бофета.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве17 ЮНИ 2019

Овладяването на гнева е най-добрата диета

Гневът ни кара да пълнеем, доказва науката

Здраве15 ЮНИ 2019

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Здраве13 ЮНИ 2019

Здравословните правила на Джесика Алба са в нейния Инстаграм

37-годишната актриса е открила перфектния баланс в начина си на хранене

Здраве29 МАЙ 2019

Всички трикове на Дженифър Анистън за перфектната й форма

Събрахме тайните на звездата за страхотната й фигура