Защо тялото ни има нужда от повече слънце

Няколко причини да се насладите на лъчите по безопасен начин, разбира се!

Защо тялото ни има нужда от повече слънце

В разгара на лятото вероятно ви е омръзнало отвсякъде да ви засипват с информация за купищата вреди, които слънцето причинява на кожата ни и колко важна е слънцезащитата, не само през лятната почивка, но и в града.

И докато ние също подкрепяме с две ръце използването на подходящ фактор, който едновременно ще ни дари с бронзов загар, но и ще ни предпази от вредните лъчи, а заедно с тях и от изгаряне, поява на петна и стареене на кожата, не можем да отречем фактите – организмът ни има нужда от слънце.

Веднага ще си кажете, че слънцето стимулира производството на витамин D в тялото и сте абсолютно прави, но това далеч не е единствената причина да се насладим на слънчевите лъчи по време на лятната ни ваканция. Според последни проучвания, липсата на слънчева светлина води със себе си много здравословни рискове, сходни с тези, произхождащи от пушене, наднормено тегло и заседнал начин на живот.

Когато обаче се излагаме на повече слънце, използвайки слънцезащита, учените наблюдават следните положителни ефекти за тялото и ума ни:

7419057e4d70a3feaa230267b9062da9

По-добро настроение

Слънчевата светлина отключва отделянето на серотонин и еднорфини, хормоните, които свързваме с щастието и които борят депресията и стреса. Разбира се, почивката ни прави по-щастливи основно заради факта, че оставяме настрана ежедневните си задължения и можем просто да си лежим и да се наслаждаваме на свободното си време, но всъщност, когато сме на плажа, цялото ни тяло “отговаря” на слънцето с по-добро настроение.

По-дълбок сън

Излагането на слънце през деня помага на тялото “да разбере” по-добре кога е време за лягане. Освен серотонин, докато сме на плажа или край басейна, огранизмът ни произвежда и повече мелатонин – хормон, който ни помага да спим по-добре. Ето още една причина защо по време на почивката сякаш се изморяваме по-бързо и ни се доспива много по-рано, независимо от факта, че в ежедневието сме доста по-натоварени.

По-ниско кръвно

Вече споменахме релакса и спокойствието, на които се наслаждаваме в дните, прекарани на плажа, но се оказва, че процесът, който води до тях, е педновременно психологически и физически. Когато слънчевата светлина докосне кожата ни, в кръвните ни клетки се отделя съединение, наречено азотен оксид, а този процес сваля кръвното налягане, намалявайки риска от инфаркт.

afaa64e2180ec1cc06ebd54dbe854c34

Намален риск от някои видове рак 

Разбира се, прекаленото излагане на слънце увеличава рисковете от рак на кожата, но някои последни проучвания откриват връзка между него и намаления риск от рак на простатата, рак на гърдата и колоректален рак. За това можем да благодарим на по-голямото количество витамин D, което се произвежда в организма ни.

По-здрави кости

Същите тези по-високи нива на витамин D заздравяват и костите ни, допълват учените. Този ефект става все по-важен, когато остаряваме и менопаузата намалява тяхната издръжливост.

По-успешна диета

Едно проучване показва, че ако увеличите нивата на витамин D точно преди да започнете нова диета, е много по-вероятно тя да бъде успешна, особено ако таргетирате мазнините на корема. Друго изслесване пък сочи, че по-възрастните жени, които не си набавят достатъчно витамин D, са склонни към затъстяване повече от тези, които не страдат от неговата липса.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Грешките, които допускаме, когато се храним здравословно
Здраве29 СЕПТЕМВРИ 2020

Ако се борите с преяждането, опитайте тези трикове

Ако се храните така, ще оценяте храната много повече

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?
Здраве20 СЕПТЕМВРИ 2020

Какво съдържа закуската, която подобрява имунитета?

Направете най-важното хранене за деня още по-полезно

Благодаря, не! Как да откажете храна?
Здраве15 СЕПТЕМВРИ 2020

Екологично съобразната диета - единственият "хранителен режим", който всеки трябва да спазва

Подходяща и жизненоважна за всеки един човек по света

Защо се разболяваме толкова често?
Здраве11 СЕПТЕМВРИ 2020

Два вида фибри ни помагат да бъдем здрави и слаби

Всичко, което трябва да знаете за разтворимите и неразтворимите фибри