Здраве & Фитнес : Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2018

Вредни ли са смокините за здравето?

Плодът е колкото сладък, толкова и опасен

До октомври може да се радваме на сладостта на смокините, но не бива да прекаляваме с тях

Много е трудно да не прекалим с този вкусен плод, особено сега, когато е сезонът на смокините. Заради сладкия си и сочен вкус, смокините са предпочитан десерт през късното лято и ранната есен, но се оказва, че крият някои неприятни и неподозирани странични ефекти.

Опасните плодове и зеленчуци за диетата

Стомашни болки и подуване

Именно защото смокините са малки плодове е трудно да преценим колко от тях сме изяли. А прекаляването с този плод води до болки в стомаха и подуване. Ако сте с чувствителен стомах или имате друг стомашен проблем, смокините само ще провокират или дори увеличат неприятните усещания.

Слънчева чувствителност

Редовният прием на смокини повишава чувствителността ни към слънчевите лъчи. Така кожата е застрашена от преждевременно застаряване и освен това е възможно да се появят кожни обриви. При обилна консумация на смокини и продължително излагане на слънце, увеличаваме риска от рак на кожата.

Абсорбация на калций

Смокините съдържат оксалати, които пречат на абсорбирането на калция от организма. Ако редовно приемаме голямо количество от плода (независимо дали е пресен, сушен или под формата на сладко), увеличаваме риска от калциев дефицит, който прави костите слаби и склонни към счупвания.

Кървене

В някои случаи, преяждането със смокини води до кървене от очите и дори от половите органи, както при мъжете, така и при жените. Ако това ви се случи, незабавно спрете приема на плодовете и ако кървенето не отмине, потърсете лекарска помощ. Най-често този симптом се наблюдава при преяждането със сушени смокини.

Кръвната захар

Смокините имат способността да намаляват нивата на кръвната захар в тялото. Това е чудесна новина за хората с високи нива, но за тези с ниски нива, е препоръчително да избягват консумацията на плода или да я ограничат до минимум, за да се предпазят от нежелани реакции.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве21 АВГУСТ 2019

30-минутен фитнес и философия за здраво тяло от Кейт Ъптън

Тя тренира, за да се чувства силна. И съветва всички жени да се отърват от маниакалното следене на това колко точно сочи кантарът

Здраве19 АВГУСТ 2019

Как се храни моделът на Victoria's Secret Роми Стридж

Ангелът ни показва тайната зад красивото й тяло

Здраве16 АВГУСТ 2019

Детокс с активен въглен - да или не?

Трендът с черните напитки и храни може би не е толкова здравословен, колкото си мислим

Здраве13 АВГУСТ 2019

5 храни, които не трябва да ядете преди плаж

Газирано, сладко и солено предизвикват подуване