Здраве & Фитнес : Здраве13 СЕПТЕМВРИ 2018

Вредни ли са смокините за здравето?

Плодът е колкото сладък, толкова и опасен

До октомври може да се радваме на сладостта на смокините, но не бива да прекаляваме с тях

Много е трудно да не прекалим с този вкусен плод, особено сега, когато е сезонът на смокините. Заради сладкия си и сочен вкус, смокините са предпочитан десерт през късното лято и ранната есен, но се оказва, че крият някои неприятни и неподозирани странични ефекти.

Опасните плодове и зеленчуци за диетата

Стомашни болки и подуване

Именно защото смокините са малки плодове е трудно да преценим колко от тях сме изяли. А прекаляването с този плод води до болки в стомаха и подуване. Ако сте с чувствителен стомах или имате друг стомашен проблем, смокините само ще провокират или дори увеличат неприятните усещания.

Слънчева чувствителност

Редовният прием на смокини повишава чувствителността ни към слънчевите лъчи. Така кожата е застрашена от преждевременно застаряване и освен това е възможно да се появят кожни обриви. При обилна консумация на смокини и продължително излагане на слънце, увеличаваме риска от рак на кожата.

Абсорбация на калций

Смокините съдържат оксалати, които пречат на абсорбирането на калция от организма. Ако редовно приемаме голямо количество от плода (независимо дали е пресен, сушен или под формата на сладко), увеличаваме риска от калциев дефицит, който прави костите слаби и склонни към счупвания.

Кървене

В някои случаи, преяждането със смокини води до кървене от очите и дори от половите органи, както при мъжете, така и при жените. Ако това ви се случи, незабавно спрете приема на плодовете и ако кървенето не отмине, потърсете лекарска помощ. Най-често този симптом се наблюдава при преяждането със сушени смокини.

Кръвната захар

Смокините имат способността да намаляват нивата на кръвната захар в тялото. Това е чудесна новина за хората с високи нива, но за тези с ниски нива, е препоръчително да избягват консумацията на плода или да я ограничат до минимум, за да се предпазят от нежелани реакции.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве22 ЯНУАРИ 2020

Пет супербилки за по-висок имунитет

В категорията суперхрани билките са най-ефективните

Prodavalnik15 ЯНУАРИ 2020

Жените трябва да спят един час повече от мъжете

И още интересни факти за съня

Здраве10 ЯНУАРИ 2020

Най-полезните суперхрани в зимната диета

С кои продукти да напълним хладилника си през този сезон?