Здраве & Фитнес : Здраве25 СЕПТЕМВРИ 2018

Цветът на очите подказва какво е здравето ни

Хората с кафяви очи са податливи на депресии, тези със сини – на зависимости

Цветът на очите може да подскаже към какви здравословни проблеми сме склонни.

Някои от последните проучвания на Американската академия по офталмология предполагат, че може да има връзка между това какъв цвят са ирисите ни и това към какви болести и проблеми сме предразположени.

Ако имате кафяви очи

“С колкото по-тъмни ирисите са очите ви, с толкова повече естествена защита срещу UV-лъчи сте родени,” казва д-р Айвън Шваб, говорител на Американската академия по офталмология. Това, разбира се, не значи, че можете да пропускате слънцезащитата или тъмните очила със защитни стъкла. Просто за вас рискът да развиете рак на кожата или перде на окото е много по-малък.

За какво трябва да внимаваме, когато носим лещи

Други проучвания показват, че хората с кафяви очи развиват витилиго (автоимунна болест, характеризираща се с бели петна по кожата и косата), доста по-рядко от тези със светли очи. Ако сте сред тъмнооките хора обаче, не всички новини за вас са добри. Много вероятно е да имате много нисък праг на болка и много по-високи нива на стрес, а освен това и по-лесно се пристрастявате към алкохола.

За хората с лешникови очи

Хората с ириси, осветени в по-светъл нюанс на кафявото, са по-податливи на стрес и депресии, а също така и на хронични болежки в цялото тяло, за разлика от хората с по-светли очи в синьо или зелено.

Ако сте синеоки

Вашите сини ириси ви поставят в същата ситуация като хората със зелени очи, но за разлика от тях вие сте по-податливи на злоупотреби с алкохола. Това обаче е резултат от ново проучване, за което учените нямат обяснение и признават, че казусът има нужда от още изследвания, за да бъде решен.

Не правете това, ако носите контактни лещи

За тези, които имат зелени очи

Жените със зелени очи често имат висок праг на болката и рядко страдат от депресии, особено що се отнася до следродилната такава. По-светлият нюанс на очите обаче означава по-малко защита от UV-лъчи, тоест рискът от меланома и други увреждания на кожата от слънцето е по-висок.

При зачервени очи

От време на време очите на всички ни се зачервяват, било то заради преумора или заради пукане на кръвоносни съдове. Това обикновено се дължи на сухота, алергии, излагане на слънце, а понякога и замърсяване. Интересен е фактът, че честото зачервяване на очите се свързва с депресии, особено сред по-възрастните хора. Ако очите ви са червени няколко дни поред, задължително трябва да се консултирате с лекар. Възможно е да имате автоиумунно заболяване, инфекция, проблем с кръвоносните съдове или нещо още по-сериозно.

Пасват ли очилата на личния ви стил?

При жълтеникави очи

Ако бялото на очите ви пожълтее, вероятно имате проблем с черния дроб. Жълтите очи са симптом на жълтеница, което е доста сериозно заболяване, изискващо продължително лечение. Освен това се свързват и с алкохолизъм.

Read Also

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕ

Здраве20 АПРИЛ 2019

Средиземноморската диета, която експертите препоръчват

С нея сваляме килограми без мъчителни лишения и подобряваме здравето си

Здраве11 АПРИЛ 2019

Какво причинява мигрената и как да се преборим с нея

Мигрената засяга над 12% от световното населениe и повечето от тях са жени

Здраве10 АПРИЛ 2019

30 идеи за пролетен детокс, споделени от читателки

Над 150 дами писаха на страницата ни във Фейсбук в отговор на съвместното ни предизвикателство с Klorane

Здраве08 АПРИЛ 2019

Храните, които правят косата ни красива

Грижата за красивата прическа започва от кухнята.